Пет планети дефилират заедно на нощното небе през юни

20:45, 09 юни 22 / Любопитно 25 1955 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Невероятно планетарно събитие ще бъде видимо с просто око от Земята. През целия месец юни хората ще могат да наблюдават планетите Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн подредени в една линия.

Планетите често застават по-близо една до друга, но в този случай говорим за чисто съвпадение. Това е много забавно. Ще бъдем свидетели на пълна обиколка на слънчевата система“, каза Мишел Талър, астроном от НАСА.

Марс и Юпитер се сближават, явлението може да се види и от България

Видимостта ще бъде най-подходяща на 24 юни. Тогава Меркурий ще бъде много по-видима, защото се намира значително по-далеч от Слънцето. Като бонус, Луната ни ще застане между Венера и Марс.

Подредбата на планетите не представлява опасност за Земята, но Талър уточни, че ще се наблюдават леки изменения в приливите заради силното гравитационно поле на петте планети, пише bTV. 

Венера и Юпитер се „докосват“

За последно подобна подредба е била наблюдавана през декември 2004 г., а следващата ще бъде не по-рано от 2040 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама