ИТН поиска нов кабинет в рамките на този парламент

09:05, 09 юни 22 / Политика 25 1347 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева смята, че предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент. Коментарът ѝ идва ден, след като лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията.

Митева смята, че трябва да се опита да се състави нов кабинет. „Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо“, отбеляза тя в ефира на Нова телевизия.

Петков: Готови сме за правителство на малцинството

В случай, че се завърти рулетката с мандатите, Митева уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на „Продължаваме Промяната“. „Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме. Ще търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим“, обясни депутатът.

Според нея е било начертано споразумение, което е нарушавано и нищо от него не е изпълнявано. „Правителство на малцинството на ИТН не е странно, когато доверието е изчерпано, когато сме реагирали остро, когато многократно сме реагирали и не сме били чути“, каза Митева.

Тя коментира важността на личностите, които стоят начело.Казахме, че избираме А отбора, аз не виждам А отбора - никъде на нито един пост. Нека наистина да започнем да търсим А отбора и хората, които могат наистина да взимат решения и да се справят. И да престанем с празните приказки“, апелира Митева.

Според нея вероятно ИТН няма да подкрепи министрите, които Кирил Петков ще предложи на мястото на изтеглените от Слави Трифонов. „Ако не бъдат избрани, той трябва да поиска или вот на доверие, или да му се поиска вот на недоверие, или да си подаде оставката. Може пък да си намери гласове от другаде - ДПС, ГЕРБ или „Възраждане“, уточни депутатът. 

Митева е категорична, че от парламентарната група на ИТН няма да се отцепи нито един представител. „Нашата група е единна и работим заедно много добре. Не смятам, че от нас ще има предатели“, заяви тя.

„Обикновено виждам едни депутати от ПП да ходят и да разговарят на последния ред с други депутати от други парламентарни групи. Ако това е водене на разговори - добре. Има едни такива хора, които казват: „Ще ни подкрепите ли за този закон или за еди какъв си избор“. Ако това са брокерите им - добре, добави тя.   

Митева разкри, че от две седмици в парламента непрекъснато я спирали депутати, включително от управляващата коалиция - от БСП и „Демократична България“. И ми казват: „Моля ви се, развалете кабинета“. Моята реакция беше: „Защо ние? Направете нещо вие, ние ще ви подкрепим“. Защото досега, каквото и да се е случило в тази коалиция, ние сме тези, които винаги сме тръгвали и казвали „не“, допълни депутатът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 14:12, 09 юни 22

Искане без покритие и вие не знаете какво искате имахте мандат правехте се на разсеени

2 Анонимен 09:22, 10 юни 22

Слави и Борисов си са мутри от 90 те.Доказаха го.Два пъти вече грешим със Слави но не и повече.И със Борисов няма да грешим повече.

3 Ивета 09:23, 10 юни 22

Нямате шанс повече.Слави и Борисов са шпецове от 90 те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама