Петков: Готови сме за правителство на малцинството

16:26, 08 юни 22 / Политика 25 1654 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор. Това обяви премиерът Кирил Петков, след като Слави Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ излиза от коалицията. 

„Има такъв народ“ излиза от коалицията

Той отбеляза, че министърът Гроздан Караджов от квотата на Има такъв народ е поискал увеличение с 3.56 млрд. лева на бюджета на Министерството на регионалното развитие, които да бъдат преведени на строителните фирми, които в последните години са били разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби. Това искане е било отхвърлено.

Когато ние казахме, че тази актуализация не е за да може да се допълват бюджетите на МРРБ, за да увеличим пенсиите, за да помогнем на работещите семейства, за да намалим цените на бензина и дизела получихме обратно, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези пари. Днес в Министерски съвет ние заявихме, че това няма как да се случи. Когато обещахме на нашите гласоподаватели, че ще има нулева толерантност срещу корупцията, възнамеряваме това да се случи“, посочи министър-председателят, цитиран от БГНЕС. 

По думите му правителство на малцинството в този момент е много по-добре, отколкото правителство, в което се извиват ръце за допълнителни пари и се спират истинските реформи.

Първият конфликт с ИТН е възникнал, след като коалиционните партньори не са отпуснали първите милиард и 100 млн. лв. за пътища. „Оттогава видяхме, че 80-90% от тези строежи са не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлога, че са леки ремонти“, коментира Петков.

Кирил Петков заяви още, че думата морал, която беше използвана от Слави Трифонов в изявлението му по-рано, не означава да се крием под общи заглавия за някакви нереални претенции. Морал е когато кажеш „не“ парите да отиват в същите тези мафиоти, които изнесоха тези пари в торби, допълни Петков.

Днес е ден на водораздела - може да сте от страната на копрупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в собствения джоб, или да имаме принципна позиция, при която всеки лев да се отчита“, категоричен е Петков, цитиран от БНТ.

Червената линия на „Продължаваме промяната“ 

Една от червените линии на „Продължаваме промяната“ е да не допускаме кражби. Тук сме само заради тази червена линия“, каза финансовият министър Асен Василев.

„Може да имаме различия какво е най-добре да се направи, може да имаме различия кок е най-добре да се подпомогнат българските граждани и фирми. Но не можем да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби“, каза още Василев.

Той е категоричен, че трябва да се упражнява ефективен контрол върху всеки лев държавно перо. „Няма как да допуснем обществени поръчки, които не са на най-ниска цена. Това няма да се прави в нашето управление“, каза финансовият министър.„Тази коалиция беше трудно формирана от партии, които са различни по своята същност. Разбирането беше, че трябва да се сложи край на кражбите“, добави още той, цитиран от bTV. 

Ще има ли нови министри и от кого ще се търси подкрепа

„Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ имат общо 109 народни представители при мнозинство от поне 121 депутати в парламента. Министрите на ИТН, които са в правителството в момента, са: външният министър Теодора Генчовска, регионалният министър Гроздан Караджов, спортният министър Радостин Василев и енергийният министър Александър Николов.

Кирил Петков каза, че в момента няма готовност да обяви конкретни имена за техни заместници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама