До 10 години може да загубим Седемте рилски езера 

16:06, 07 юни 22 25 1472 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Голяма част от езерата в Национален парк „Рила“ са под сериозната заплаха да се превърнат в блата. За това алармираха учени и служители от парковата дирекция на научна конференция. Ако не се ограничат вредните въздействия, след 10 години ще загубим Седемте рилски езера, както и двете езера под връх Мусала.

Един от най-сериозните проблеми, застрашаващи циркуса, в който са Седемте рилски езера, е големият туристически натиск и замърсяването, признава директорът на НП „Рила“ Владимир Милушев и добавя като втора причина силната ерозия.

Екопътеката до Рилските езера се „руши“ още преди да е готова

Състоянието на туристическите пътеки не е добро и в момента усилията са насочени към тяхното възстановяване с естествени материали. 20 км е дължината на обозначените за преминаване трасета, но с нерегламентираните пътеки стават над 60 км.

До Рилските езера и обратно: Без джипове и по нова „пътека“

Учените са категорични, че трябва да се ограничи присъствието на туристи в най-застрашените зони. Според Милушев има начин поне да се забави развитието на негативните процеси, пише БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама