До Рилските езера и обратно: Без джипове и по нова „пътека“

15:00, 30 юни 21 25 4254 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От 1 юли до края на септември се забранява движението на джипове по пътя до Седемте рилски езера. Това е пореден опит за справяне с нерегламентираното и безконтролно движение на автомобили в природен парк „Рила“.

От години джиповете се движат от началната станция на лифта до началото на парковата зона, превозвайки туристи и багаж срещу такса от около 15 лв. От утре обаче туристите ще трябва да използват лифта или да се качат до езерата изцяло пеша.

„Джиповете предизвикват ерозия, замърсяване с шум, с ерозиране на почвения слой, с фини прахови частици, с газове, всичко това уврежда биоразнообразието“, обясни пред bTV директорът на ДНП „Рила“.

Новата „пътека“

Отскоро е факт и друга промяна в района на Седемте рилски езера – чисто нова туристическа пътека. Става въпрос за същия проект, който миналата година бе спрян по разпореждане на премиера Бойко Борисов, след като в социалните мрежи се появиха снимки на багери в непосредствена близост до езерата.

Проектът е финансиран по ОП „Околна среда“ и целта му е да ограничи туристическия поток в един маршрут. Липсата на достъп до алтернативни пътеки пък ще ограничи ерозията в района на езерата, които са сред най-посещаваните природни обекти у нас.

За изграждането на пътеката е използвана трошен каменна настилка, „без чакъл и без багери, а може би и без асфалт“, пише Борислав Сандов, съпредседател на „Зелените“.  Той признава, че макар и изпълнението да не е перфектно „все пак е по-добре от първоначалния замисъл и поне с малко ще намали ерозията, която заблатява езерата“.

Фирмата-изпълнител на проекта е „Юнайтед пропърти груп“, която според медийни публикации е близка до бившия депутат от ДПС и общински съветник от ГЕРБ Илия Илиев. След скандала с багерите миналата година тогавашният министър на околната среда Емил Димитров обяви, че ще ѝ бъдат наложени максимални санкции за допускането на тежка строителна техника в района на езерата. Какъв е размерът им и дали такива са наложени обаче така и не стана ясно, тъй като по последна информация МОСВ издирваше фирмата, за да ѝ връчи акта за извършените нарушения.

Не всички се радват на новата придобивка

Новата пътека обаче не бе посрещната с ентусиазъм от всички„Освен че е съвършено ненужна, безобразно некадърна и толкова грозна, че ти се приисква да се ощипеш, за да се увериш, че не си попаднал в някакъв кошмар, е и много опасна – особено след първия сняг“; „Не само не бива да е там изобщо, а и е направена толкова некадърно, че думи нямам“; „А ескалатор кога? Поредно доказателство, че Министерство на околната среда и водите трябва да се бетонира, както бетонираха морето, а постепенно и природата“, са само част от коментарите в социалната мрежа, които посрещат негативно „новата придобивка“.

Голяма част от потребителите с критично отношение към пътеката смятат, че не е необходимо подобряване на природата, а спиране на достъпа до езерата с джипове и лифт. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иван 14:37, 02 юли 21

Именно заради липсата на активност от страна на зелените организации, сега на Рилските езера е като истински бардак!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама