Екопътеката до Рилските езера се „руши“ още преди да е готова

10:36, 23 авг 21 25 3946 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Една от екопътеките към Седемте рилски езера, които започнаха да се поставят по европейски проект миналата година, се руши още преди да е завършена официално. За проекта бяха похарчени около 2,5 млн. лв.

Изграждането на пътеките започна миналата година с цел да ограничи туристическия поток в един маршрут и по този начин да спре ерозията в района на езерата. След като веднъж бе спрян заради използването на багери в планината и насипване на чакъл, проектът бе възобновен и реалзиран с трошена каменна настилка и дърво. От самото начало обаче туристите са негативно настроени към идеята за „благоустрояване“ на природата.

Днес от алеята липсват камъни, а на места парапетите и мостчетатата са счупени. На какво се дължи това - некачествено изградени съоръжения или вандализъм?

До Рилските езера и обратно: Без джипове и по нова „пътека“

„Хубава работа, ама.... само за няколко месеца супер скъпата пътека при Рилските езера вече е в разруха и както можем обективно да предложим, вместо да спира ерозията и да опази езерата чисти, тя много скоро ще се превърне в отпадъчен материал, който естествено ще се свлече в самите езера. Както казахме в самото начало на дейностите с багери по този проект (тогава и разбрахме за съществуването му), вместо да помогне, той ще попречи. И вече това е напълно ясно. Явно се прави само с идеята да се усвоят едни европейски средства. Нелепост от висок порядък.“, написа във Фейсбук съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов.

Директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов обясни, че причина за днешното състояние на пътеката са самите туристи, които умишлено я рушат.

Процесът по изграждане на пътеките все още не е завършен, самите пътеки не се рушат, всичко това е направено умишлено. През този сезон имаше доста посещения от туристи в парка, появи се група във „Фейсбук“, която призоваваше да се разрушават парапети, да се изваждат камъни. Факт е, че след зимата проверихме какво е състоянието и то беше добро, имаше съвсем леки разрушавания на места, което е нормално. Дефектите бяха отстранени на момента“, обясни той пред bTV.

Според Андонов това се прави умишлено от хора, които не са съгласни с изграждането на екопътеките. В момента работници отстраняват щетите.

Пътеката трябва да бъде готова догодина. След този период има пет години гаранция, в които изпълнителят е длъжен, ако нещо се случи, да отстрани дефектите“, добави той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама