Какво да гледаме на етикета, когато купуваме шоколад?

18:35, 04 юни 22 / Любопитно 25 2214 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Трансмазнините са най-голямата опасност, за която трябва да внимаваме, когато решим да си похапнем вкусен шоколад. Какаото в шоколада е много питателна съставка, но някои шоколадови продукти могат да бъдат вредни за здравето ни.

Трансмазнините са вид изкуствено масло, което е вредно за външния вид и здравето ни. В сравнение с други масла те се втвърдяват сравнително лесно в кръвта и поради това са свързани със заболявания като атеросклероза и инсулт.

Вреден ли е шоколадът за кожата?

Трансмазнините са вредни и защото влошават чревната среда и затрудняват усвояването на хранителните вещества, което може да доведе до кожни проблеми, лош метаболизъм и запек.

В САЩ отбелязването на трансмазнините върху етикетите на продуктите вече е задължително. През 2018 г. властите в САЩ дори обявиха курс към тяхната забрана.

В Япония пък може да срещнете шоколад, на който да прочетете наличието на трансмазнини. Проблемът е, че обозначаването не е задължително. Това означава, че шоколадът може да съдържа тази опасна съставка, пише БГНЕС.

Натуралното какао - суперхрана за мозъка

Кои са съставките на добрия шоколад?

Изберете такъв, който съдържа какаово масло. Той е безопасен и не съдържа трансмазнини.

2. Препоръчват се продукти без емулгатори или ароматизатори.

3. Погледнете реда, в който са изброени съставките. В идеалния случай настърганото какао трябва да бъде посочено на първо място. Съставките са изброени в низходящ ред по отношение на количеството. Ако настърганото какао е на първо място, това означава, че то е най-много в шоколада.

4. Ако е възможно, избирайте шоколад със знака за сертифициране JAS или USDA. По този начин се обозначават биологичните продукти. С този сертификат можете да сте сигурни, че продуктът не съдържа трансмазнини и добавки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама