Все по-малко украински бежанци остават у нас

19:09, 26 май 22 25 1537 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

 

През последните седмици намалява броят на оставащите у нас украински бежанци, съобщи в парламента зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Допреди няколко седмици тенденцията е била в България да остават около 50% от влизащите. Сега делът им е спаднал на около 30%. Към момента в България има около 95 хил. украинци.

Намаленият поток на хора от нападната от Русия държава съвпада с преместването на украинците от хотелите по морето. До края на седмицата за десетки хиляди хора трябва да бъде намерен подслон, тъй като започва активният туристически сезон.

След 31 май бежанците да живеят и работят като останалите

МВР има данни за престъпления, извършени спрямо украинци, каза още Станев. В същото време броят на извършените от бежанци престъпления е малък. “Като извършители те са значително по-малко, отколкото като потърпевши”, каза зам.-главният секретар, цитиран от Mediapool. Има случаи на каналджийство – незаконно транспортиране на незаконно влезли у нас през турската граница. Украинците са жертви предимно на кражби, обясни зам.-главният секретар на МВР. Често се крадат регистрационните табели на колите им. Едната причина е, че украинските автомобили са освободени от винетки. Другата е, за да се използват номерата за кола, с която се върши престъпление.

Обраха украински бежанци

МВР следи активно за профила на влизащите у нас украинци, обясни още Станев. Има разработен от ДАНС  „рисков профил“, който е раздаден по всички гранични пунктове, предстои изработването на още един.

Забелязахме, че има известни кортежи, има събирания на групи украинци в определени заведения с усилена охрана. Тези хора са под наш контрол, те са с изяснена самоличност, както и самоличността на хората, които ги охраняват. Имаме информация за закупуване на газово оръжие, знаете, в България, това е доста либерален процес, подлежи само на регистрация в районното управление по местоживеене“, заяви Станев. По думите за МВР са интересни мъжете между 18 и 60 години, защото подлежат на мобилизация в родината си и не би следвало да напускат страната. У нас има около 10 хил. мъже от Украйна.

Според Станев България е поискала информация за украинците, от които МВР се интересува. Исканията са изпратени както до Украйна, така и до други служби от ЕС. Искат се данни за предишни осъждания, криминални регистрации и т.н.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама