След 31 май бежанците да живеят и работят като останалите

11:47, 20 апр 22 / Политика 25 1679 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше забавяне, работим по графика, който сме заявили, обяви министърът на туризма Христо Проданов и заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

„По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали“, коментира министърът.

Украинците трябва да се изнесат от хотелите до края на май

„Тези 25 000 души, за които държавата плаща, са крайно нуждаещи се. В България има още 60 000 украинци, някои от които са с големи възможности - със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти и те създават грешно впечатление и негативен имидж“, посочи Проданов.

Ще се направи проверка, за да не се получи така, че държавата трябва да плаща за едно лице няколко пъти. Проверява се и дали даденото лице не е започнало работа, защото то излиза вече на свободния пазар, уточни министърът. Около 3000 са случаите, в които едно лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно. Те са се регистрирали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия.

Христо Проданов изтъкна, че държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят. От разговорите с 6000 души 90% искат веднага да започнат работа, предимно в сектор хотелиерство и ресторантьорство.

По думите му за първия период държавата е изплатила 11,1 млн. на хотелиерите за бежанците, но сумата няма да надхвърли 50 млн. до края на периода. България кандидатства пред ЕС, за да възстанови парите в бюджета, уточни още министър Проданов в ефира на БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама