„Имаме нужда от нов Чарли Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо“

08:49, 18 май 22 25 1388 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи специално видеообръщение на церемонията по откриването на филмовия фестивал в Кан.

Стотици хора умират всеки ден. Те няма да станат отново след ръкоплясканията в края“, каза той на публиката, която реагира изненадващо при представянето на предварително записаното послание.

Дали киното ще мълчи, или ще проговори? Ако има диктатор, ако има война за свобода, отново всичко зависи от нашето единство. Може ли киното да остане извън това единство“, попита Зеленски.

Украинският президент направи референция със силата на киното по време на Втората световна война, включително филма на Чарли Чаплин „Великият диктатор“ от 1940 г., който осмива нацисткия лидер Адолф Хитлер. Диктаторът на Чаплин не унищожи истинския диктатор, но благодарение на киното, благодарение на този филм, киното не запази мълчание“, посочи Зеленски. Днес имаме нужда от нов Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо. Дали киното ще мълчи, или ще проговори? Може ли киното да остане безразлично към ситуацията“, добави Зеленски.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Речта му бе посрещната с бурни овации от публиката в Двореца на фестивалите в южния френски курортен град, пише „Mediapool“.

Стотици защитници на Мариупол се предават

Войната е доминираща тема за 75-ото издание на филмовия фестивал в Кан, като на индустриалния пазар е отделен специален ден, посветен на украинските кинотворци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама