Стотици защитници на Мариупол се предават

10:40, 18 май 22 25 1993 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

265 от украинските бойци, които в продължение на седмици са се отбранявали в стоманодобивния завод в град Мариупол - „Азовстал“, са се предали в рамките на споразумението, сключено с Киев. За това съобщава руското министерство на отбраната. Оттам посочват, че 51 от тях са били тежко ранени и са били откарани в болница в част от източната Донецка област, контролирана от проруските бунтовници.

Украинските власти казват, че бойците са били отведени в райони под контрола на руските сили или проруските бунтовници и ще бъдат разменени на по-късна дата за руски пленници. Работи се и за спасението на последните задържани в обширния стоманодобивен завод „Азовстал“.

Той се превърна в символ на украинската съпротива срещу руската инвазия, като бойците се задържаха в тежки условия седмици след падането на града под ударите на руските сили.

Финландия и Швеция подадоха заедно заявки за участие в НАТО

Финландия и Швеция офицално подадоха заедно своите кандидатури за членство в НАТО. Това съобщи генералният секретар на Северноатлантическия съюз Йенс Столтенберг.

Топло посрещам искането на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори“, каза Столтенберг на пресконференция, след като е получил писма със заявленията от посланиците на двете страни, цитиран от „Свободна Европа“.

Утре пък се очаква президентът на САЩ Джо Байдън да приеме лидерите на двете досега необвързани държави в Белия дом, за да обсъдят историческите им заявки за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна.

Турция обаче, която обвинява Швеция и Финландия, че действат като огнище на терористични групи, заявява, че няма да одобри разширяването на НАТО. За да станат част от Алианса, предложението трябва да бъде одобрено единодушно от всички 30 членки на НАТО.

Мирните преговори между Москва и Киев са на изчакване 

Украйна заявява, че мирните преговори за прекратяване на сраженията с Русия в Украйна са преустановени, обвинявайки Москва, че не успява да намери области за компромис. „Процесът на преговори е спрян“, се казва в изявление на президентството, цитирано от Михайло Подоляк, помощник на президента.

Международният наказателен съд изпраща екип за военни престъпления 

Международният наказателен съд (МНС) изпраща в Украйна екип от 42-ма следователи, съдебни експерти и помощен персонал за разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщава неговият прокурор.

„Това представлява най-голямото единично изпращане на място от моята служба от нейното създаване досега“, се казва в изявлението на прокурора на МНС Карим Хан.

Нападение срещу град в Донбас

Най-малко 10 души са убити при обстрела на Северодонецк, най-източния град, който все още се държи от украинските сили и който е обект на голяма руска офанзива.

Губернаторът на Луганската административна област, където се намира Северодонецк, заявява, че руските сили обстрелват града „без да спират“.

Превземането на Северодонецк би осигурило на Кремъл фактически контрол над Луганск, една от двете отцепнически области - заедно с Донецк - които съставляват Донбас, който Русия се е зарекла да „освободи“ от Украйна.

Украйна твърди, че след като са били отблъснати от град Харков в североизточната част на страната, руските войски са прехвърлени в Луганск, за да засилят борбата там.

Западът и югът също са засегнати

На запад представители на отбраната в западния град Лвов казват, че обект от военната инфраструктура „почти на границата с Полша“ е ударен при руските удари.

Южното оперативно командване на армията заявява, че южните градове Одеса и Николаев също са били обект на удари, които са причинили жертви, без да посочва точни цифри, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама