Обучиха дронове да летят в трудни условия

19:15, 07 май 22 / Любопитно 25 1484 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изследователи от Китай са разработили алгоритъм, който позволява на дронове да летят в трудни условия, пише сп. „Сайънс роботикс“.

Необходимостта от подобна разработка е свързана с това,  че съвременните безпилотни летателни апарати не могат да се движат самостоятелно в трудни условия, например в гъсти гори.

Авторите на настоящото изследване от университета на Джъдзян предлагат проблемът да бъде решен с помощта на алгоритъм, който бързо анализира информацията от сензорите на дроновете и координира действията на няколко безпилотни летателни апарата.

Първият летящ мотоциклет вече е факт

За целта е разработена специална серия дронове. По този начин невронната мрежа може да събира данни и незабавно да избира маршрут за всеки от тях.

Учените са направили тест с група от 10 дрона, която преминава през гора, заобикаляйки препятствия. Специалистите са почерпили вдъхновение от птиците, които летят безпроблемно на ята дори в много гъсти гори, пише БТА.

Подобен алгоритъм може да се използва за управление на безпилотни летателни апарати при спасителни операции, отбелязват изследователите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама