Няма индикации за източени лични данни от „Български пощи“

12:30, 04 май 22 25 1144 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма ясни индикации, че са източени лични данни при хакерската атака на „Български пощи“.

„Ако бяха източени лични данни, най-вероятно за това време вече щеше да бъде поискан откуп за отключването на криптираните данни. Такъв опит не е правен. Но пък и от друга страна пощите нямат системи, които да засекат такова нещо. В крайна сметка в пощите няма чак толкова чувствителни лични данни, както например в НАП“. Това заяви Васил Величков – съветник по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова в ефира на bTV. 

Хакери атакуваха „Български пощи“

Щетите от хакерската атака на „Български пощи“ са сериозни, тъй като след като е била активирана атаката са засегнати почти всички външни и вътрешни системи, които обслужват най-различните услуги и дейности в пощите – международни пратки, вътрешни пратки, пощенски записи и плащане на сметки. Величков обясни още, че са засегнати всички най-важни сървъри и голяма част от работните станции, пръснати из страната в хиляди локации.

По думите му „Български пощи“ разполагат с много базова система за защита – обикновен антивирусен софтуер, като на сървърите такъв даже не е бил инсталиран. „И да беше инсталиран, проникването е организирано по такъв начин, че този софтуер щеше да бъде блокиран, спрян и тогава да бъде извършена атаката. В крайна сметка това е нивото в голяма част от публичния сектор“, посочи Васил Величков.

Кибератаката към „Български пощи“ остави хиляди пенсионери без пари

Според нето с години е пренебрегвано положението със сигурността и опазването на личните данни. „Още януари беше направен анализ на състоянието и беше идентифицирана нуждата от голям проект за модернизация и за дигитализация на „Български пощи“ и включително за подновяване и освежаване на част от клоновата мрежа. За съжаление обаче това нещо нямаше как да се случи за един или два месеца“.

По думите му на пощите не са изплатени над 30 млн. лв. компенсации, забавени с години и те са в много тежко финансово състояние. „За 13 години са се сменили 12 ресорни министъра, 9 от тези години са управлявали министри на ГЕРБ, а ръководството на пощите общо взето е останало непроменено. Сега на нас ни се налага да ги реанимираме от будна кома и евентуално не просто да бъдат върнати в старото си състояние, а да бъдат превърнати в нещо, което наистина обслужва гражданите“, каза още Васил Величков.

Опити за кибератаки и над АЕЦ „Козлодуй“ и Агенцията за бежаците

Хакерската атака над „Български пощи“ не е изолиран случай. Опити за кибератаки са засечени в АЕЦ „Козлодуй“ и Държавната агенция за бежанците, обяви Величков по-рано в ефира на Bulgaria On AIR, но увери, че опитите са били безуспешни.

Атаката над Агенцията за бежанците има подобен почерк, като тази над „Български пощи“, но са използвани различни инструменти. Що се касае до АЕЦ „Козлодуй“ - ситуацията е засечена още преди да започне войната в Украйна, поясни той.

Няма яснота в колко администрации е проникнато или има позиционирани атаки, които чакат да бъдат активирани, подчерта Величков. По думите му опитите за кибератаки у нас са нараснали многократно от началото на войната, а държавата трябва да повиши нивото си на киберсигурност.

Топ отбор начело на „Български пощи“

Млад екип от ръководни кадри на най-високо ниво от престижни международни компании поема управлението на „Български пощи“. Вчера вицепремиерът Калина Константинова обяви на брифинг в Министерския съвет, че отстранява старото ръководство на пощите, заради лоши финансови резултати и липса на правилни управленски решения, които да спасят дружеството от непрекъснато растящи загуби, съобщиха от правителствената пресслужба.

Богдан Теофанидис е новият изпълнителен директор на „Български пощи“. Той има над десет години опит в големи международни компании, като заема различни регионални, ръководни и специализирани роли в областта на дигитализацията, финансите и изграждането на системи за управление, базирани на ключови показатели.

Председател на Съвета на директорите е инж. Лъчезар Арсов, а негов заместник е Надежда Алексиева. Член на борда е и Виктор Караджов.

Междувременно в ефира на БНТ вицепремиерът Калина Константинова заяви: „За тази визия, която имаме - за модернизация, дигитализация и вкарване на „Български пощи“ в 21 век - смятам, че това е топ отборът, който може да имаме“. 

След две седмици блокаж: Сменят ръководството на „Български пощи“

Новото ръководство на „Български пощи“ поема управлението за срок от 3 месеца до организирането на конкурс за избор на членове на управителния съвет. Първата им задача ще е за се разплатят със служителите на пощите, които са получили 70% от заплатата си за последния месец.

„Най-тъжният аспект – 9000 души, работещи в „Български пощи“, са работещи бедни. Средната заплата в дружеството е 820 лв. Служителите в пощите, заради тези лоши управленски решения, са потърпевши във всички отношения – те са тези, на които им се наложи да работят извънредно, а заплатите им са на това дередже“, каза още Константинова.

След голямата хакерска атака ще са нужни още няколко седмици за възстановяването на всички услуги на „Български пощи“. Ако има хора, които не са предприели необходимите действия, ще им се търси отговорност, категоричен бе вицепремиерът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама