След две седмици блокаж: Сменят ръководството на „Български пощи“

21:50, 03 май 22 25 2020 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вицепремиерът на Калина Константинова съобщи, че е поискала оставката на директора на „Български пощи“, както и на целия директорски състав. Това се случва след повече от две седмици тотално блокиране на дейността на дружеството.

До провеждането на конкурсите за нови директори, ще бъде назначен нов борд на директорите с опит в дигитализацията.

„След кибератаката спасителната операция вече започна (…) Ние сме твърдо решени да спасим „Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век“. Това каза на брифинг вицепремиерът.

Държавата е била мащеха на пощите по времето на ГЕРБ

Тя посочи, че „държавата е била мащеха, а не майка на „Български пощи” по времето на ГЕРБ“ и дружеството системно е водено към фалит.

„За разходи направени през 2018-2019 година държавата недофинансира „Български пощи” с над 36 млн. лв. Къде са отишли тези десетки милиони, остава загадка“, каза Константинова, цитирана от Нова телевизия. По думите ѝ за 2020 г. загубите на пощите са в размер на 13 млн. лв., въпреки че са били планирани печалби от 100 000 лв.

Тя обясни, че пощите имат едва 2% пазарен дял от куриерските им услуги, нямат услуга за доставка до дома, а половината от пратките не пристигат навреме. „Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които губят пазарен дял от пазар“, каза вицепремиерът.

Сред губещите услуги са и разносът на рекламни материали, които имат разход от 5 млн. лв, а генерира едва 1 млн. лв. „Това струва на данъкоплатците  над 4 млн. лева всяка година”, заяви Константинова. И допълни: „Навън пощите са национална гордост, а у нас са използвани предимно за подигравки и вицове”.

Зад кибератаката стои почеркът на руските служби

Има следа, която говори за атака от страна на Русия срещу сървърите на „Български пощи“. Това заяви Васил Величков, съветник на вицепремиера Калина Константинова.

Той разкри, че кибератаката е започнала с проникване в мрежата на „Български пощи“ още на 4 априлСканирани са всички сървъри и е инсталиран зловреден код. На 5 април е направен тест, за да се провери дали зловредния код работи. Изчакано е до почивния ден - 16 април и предстоящо изплащане на пенсии. Стартиран е атаката като има риск за изтичане на данни. За това обаче не са установени следи“, обясни той.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев посочи, че ДАНС е уведомена за кибератаката от служители на „Български пощи“ на 16 април. Агенцията е разполагала с информацията 10-12 часа по-рано, но от дружеството са отказали помощ. Криптовирусът е нанесал големи щети. По повод информации, че е искан подкуп, за да се възстанови нормалната дейност на дружеството, стана ясно, че в случая с кибератаката подкуп не е искан, пише Mediapool.

По време на брифинга бяха изнесени данни, че за миналата година 36% от организациите пострадали от криптовируси са се съгласили да платят откуп. Само 8% са получили ключ за отключане на софтуера си, посочиха още от правителството.

„Ние не преговаряме с терористи и не става въпрос за плащане на откуп. Голяма част от важните функции вече са възстановени, предимно международните пратки“, обявиха по време на брифинга.

Кои са новите шефове на „Български пощи”?

Броени часове по-късно в Търговския регистър стана ясен и готвеният нов борд на директорите.

От документите в регистъра става ясно, че новият изпълнителен директор на компанията ще е Богдан Диаманди Теофанидис. Новият председател на съвета на директорите ще е Лъчезар Проданов Арсов, а заместник председанел на Съвета на директорите Надежда Алексиева

Лъчезар Арсов е работил в Министерството на земеделието в дирекция „Човешки ресурси“. Завършил е курс „Защита на автоматизирани информационни системи и мрежи, обработващи класифицирана информация" във Военната академия „Георги Раковски“ през периода януари 2016 г.

В борда на компанията влизат още Виктор Караджов и Виктор Фачев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама