Хакери атакуваха „Български пощи“

12:48, 18 апр 22 25 1626 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Информационни системи на „Български пощи“ са били обект на сериозна кибератака в събота (16 април). 

От дружеството уверяват, че въпреки това няма да има прекъсване в изплащането на пенсии, социални помощи и еднократни Великденски добавки в пощенските станции в цялата страна.

Кога ще бъдат изплатени великденските 70 лв. към пенсиите?

Ще се доставят и вътрешни пратки без наложен платеж. В резултат на кибератака са възможни затруднения в използването на само част от услугите на „Български пощи“.

„Кибератаката беше установена бързо и незабавно бяха взети мерки, като беше осигурен и ресурс на държавната облачна инфраструктура за прехвърляне на системите на „Български пощи“. Екипите на компетентните институции работят по анализ на злонамерените действия и оценка на засегнатите системи“, съобщават от дружество.

Киберсигурността на пощите е била системно неглижирана

Киберсигурността на пощите е била системно неглижирана през последните 10 години. Това каза пред БТА вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. „Оказа се, че има редица доклади и препоръки от ДАНС, които не са били изпълнявани. Подценявани са елементарни и базови защити за сигурност, които има дори всеки домашен компютър. Над 2000 компютъра са работили на архаичната и несъвместима с модерните и устойчиви системи за сигурност версия на софтуер“, посочи Константинова.

Вече е разработен детайлен нов проект за модернизация на пощите в Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е одобрен от ЕК. „В последните десетилетия това, иначе ключово предприятие за държавата, е трупало непрекъснати огромни загуби и сякаш нарочно тяхната работа е била допълнително затруднявана. От първия ден на нашето управление ние говорим за модернизация на пощите и вече сме осигурили над 100 млн. лв. по Плана, от които 14 млн. за хардуер, което включва компютри и всички необходими лицензи, 21 млн. за сигурна мрежова свързаност и 8 млн. за сигурност на системите“, посочи Константинова.

В последните два дни експерти от компетентните институции на най-високо ниво работят денонощно в две основни направления – възстановяване на най-важните услуги и установяване на детайли по атаката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама