Киноата - суперхрана за жените

07:30, 04 май 22 / Любопитно 25 1581 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Киноата, която има възхитителна фина текстура, привлича вниманието като безглутенов продукт. Тя се очертава като здравословен заместител на пшеничното брашно, пише Yahoo News Japan.

Глутенът е добре позната част от нашата храна, например хляб, тестени изделия и сладкиши. Много от нас го консумират ежедневно. Въпреки че глутенът е важен източник на енергия, той има и висок гликемичен индекс, който води до бързо покачване на нивото на глюкозата в кръвта. Освен това през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на приема на глутен, тъй като той може да доведе до увеличаване на теглото. Ето защо безглутеновите храни са все по-популярни.

Какво да хапваме, за да избегнем дефицит на желязо?

Киноата е култура, много подобна на ориза и на други растения от семейството на зърнените култури. Киноата е много привлекателна заради ниското съдържание на въглехидрати и отличния хранителен баланс. Например тя съдържа два пъти повече протеини, десет пъти повече желязо и калций и около осем пъти повече диетични фибри от белия ориз. Освен това е добре балансирана по отношение на витамините, минералите и калия. Съдържанието на фолиева киселина в нея е сравнимо със съдържанието на зелени и жълти зеленчуци, което прави киноата суперхрана за жените.

Благодарение на ниския си гликемичен индекс нивата на глюкоза в кръвта не се повишават много, дори ако консумирате толкова много киноа, колкото ориз или хляб, така че тя е идеална за хора на диета.

Съдържанието на въглехидрати е около три четвърти от това на белия ориз. Може да си кажете, че разликата е малка, но при варене киноата абсорбира вода и увеличава обема си, така че изяждате по-малко количество от нея, отколкото от ориза, което още повече намалява броя на въглехидратите.

Кои храни помaгат срещу умората и стреса

Киноата се съчетава добре с всичко - от салати и кисело мляко до паста и супи. Други чудесни варианти са да я използвате вместо ориз за ризото или като тесто вместо галета.

Малка забележка: киноата съдържа сапонини, които могат да предизвикат диария и гадене при прекомерна консумация. Не бива да я консумирате на закуска, обяд и вечеря! Сапонините могат да бъдат отстранени и като се накисне добре киноата преди готвене, пише БГНЕС. 

Това е чудесна алтернатива на брашното и ориза за тези, които ограничават въглехидратите. Киноата също така помага за попълване на хранителните вещества, които обикновено липсват, така че убивате два заека с един куршум! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама