България получи 148 млн. евро от ЕК за украинските бежанци

20:21, 28 апр 22 25 1435 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия изплати днес над 3,5 милиарда евро на държавите-членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци.

След 31 май бежанците да живеят и работят като останалите

България е получила 148 360 870 евро от кохезионните фондове. Най-много средства получава Полша - 562 098 072 евро, тъй като страната е приела най-много бежанци от Украйна. Парите са по линия на инструмента за сближаване за бежанците в Европа (CARE). Средствата могат да се използват за възмездяване на направени разходи със задна дата - от 24 февруари, денят, в който Русия нападна Украйна.

Плащанията са авансови и могат да бъдат използвани за храна, настаняване, здравеопазване, образование, помощ за достъп до работни места и други нужди на бежанците от Украйна.

Украинците трябва да се изнесат от хотелите до края на май

Целта на Брюксел е да подпомогне публичните бюджети на държавите-членки, допуска се разходите, които могат да бъдат покрити да са със задна дата от датата на руската инвазия в Украйна, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама