Украинците трябва да се изнесат от хотелите до края на май

15:03, 16 апр 22 25 3346 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Това се разбра от изявления на вицепремиера Калина Константинова и шефа на кризисния щаб Валери Рачев.

Държавата помага на бежанците с конфискувани вещи

Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н. Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами. По информация на „Сега“ за някои хотели по морето, в Слънчев бряг например, се знае, че още при пристигането украинците са предупредени, че ще трябва да се изнесат до 27 май. А за Св. Св. Константин и Елена има сигнали в социалните мрежи, че трябва да освободят стаите още този уикенд. Хората там се чудят как да стигнат до Боровец. Реално хотелите действат според предварителните резервации. Възможно е, заради Великденските празници, още през тази седмица да има оживено разместване.

Рачев обясни пред bTV, че и след 31 май  ще се съдейства на хората, но съобразно определени критерии. По думите му помощта за настаняване и изхранване ще се трансформира през наемането на работа. Помощ ще получават преди всичко тия, които се наемат на работа“, изтъкна той, без да даде повече подробности. 

Припомняме, че през март се планираше украинците, които търсят работа, да бъдат подпомогнати с нощувка и храна в продължение на един месец, а останалите - за още 3 месеца. 

Украинец държал като заложници служители на хотел в Банско

Рачев каза още, че в понеделник ще бъдат преведени 15 млн. лв. на хотелиерите. Това е първият транш за 40-те лева, макар вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да бе съобщил за плащане още през март.

Константинова пък посочи пред Нова телевизия, че всичките тези промени, които вещаят хаос, се мотивират със стартирането на „втора фаза от мерките и нов подход“. 

Първите действия били кризисни и целели спешно посрещане и осигуряване на подслон. Във втората фаза щяло да се акцентира върху интеграцията на хората, включването им в социалния живот на България, а и съдействие за НПО и местната власт, действащи на терен. 

Досега у нас са влезли над 188 хил. украинци. Останали са малко над 88 хил. от тях. Според Валери Рачев България може да поеме до 200 хил. души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама