„Няма страшно“: Правителството било готово за спиране на руския газ

10:07, 27 апр 22 / Политика 25 1597 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма основание за притеснение. Така началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова коментира информацията, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени от днес.

По думите ѝ от месеци българското правителство е било готово за подобен сценарий. „Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника“, увери Бориславова. А премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията. 

България вече има осигурени алтернативни доставки на газ

Предприети са абсолютно всички необходими мерки, за да се подсигурят количества природен газ, включително спиране на добива от „Чирен“ - съответно подсигуряван на по-дълъг период занапред за консумация при създалата се ситуация, както и алтернативни доставки. Това каза на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със спирането на природния газ от Русия.

Министърът бе категоричен, че „Булгаргаз“ разполага и към днешна дата с пълен пакет банкови реквизити за извършените плащания и добави, че БЕХ, включително „Булгратрансгаз“, са осигурили непрекъсваемост на природния газ. Не следва да очакваме ограничителен режим, заяви Александър Николов, цитиран от БГНЕС.

По думите му страната ни има налични количества поне за месец. Министърът обаче не уточни какво увеличение в ценовите нива очаква.

Природният газ се използва повече като политическо оръжие

Николов обясни, че на 1 април е получено писмо от „Газпром Експорт” по повод начина на плащане за руски газ. Веднага след това, ресорното министерство е изпратило запитвания по договора, а „Газпром” не е отговорило на въпросите му. Следва второ писмо от „Газпром Експорт“, но разяснение по зададените въпроси от българска страна няма, уточни Николов. Министерството на енергетиката своевременно е информирало и Главна дирекция „Енергетика“ в ЕС. „На 26 април е получено третото писмо, заявяващо спиране на доставките на газ”, обяви министърът.

„Очевидно е, че в момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие, а не в правно-търговски отношения. По тях българската страна няма никакви нарушения”, категоричен беше той. И добави: „Докато съм министър и отговарям  за тази административна структура, България няма да води преговори под натиск и сломена глава. България не се поддава на който и да е търговски контрагент на трета страна. България не се продава на каквато и да е цена”.

Николов потвърди позицията си, че в тази ситуация София няма да преговаря с „Газпром” за нов дългосрочен договор за доставка. Настоящият изтича в края на 2022 година.

Няма да спираме обаче транзита на руски газ, минаващ през България и отиващ към Сърбия и Унгария. „България е лоялен партньор е лоялен партньор към всички съседни държави. България не е Русия. Когато ние имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. По съществуващи договори - тъй като отсрещната страна е отново "Газпром", ще бъдат прегледани всички възможни механизми и рискове. Това не означава, че ще подложим на риск изкуствено наши съседни държави”, каза още министърът на енергетиката.

Спрени ли са руските доставки?

Към 09.00 часа физическите доставки на руски газ за България не все още не бяха спрени.

„Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България. Ще дадем повече информация след заседанието на Министерския съвет. Ако има намаляване на количествата, ще ви информираме“, обяви Николов.

Малко по-рано изпълнителният директор на българския оператор на газова мрежа „Булгартрансгаз” Владимир Малинов заяви пред „Ройтерс”, че „на този етап доставките на руски газ за България засега не са прекъсвани“.

Минути преди 10.00 часа обаче руската държавна корпорация „Газпром“ официално потвърди, че е спряла доставките на газ за „Булгаргаз“ в България и полската държавна газова компания PGNiG. В съобщението на компанията се посочва, че причината е отказът да се плаща за доставките в рубли.

Доставките ще бъдат възстановени „в момента на осъществяване на плащането в съответния порядък, установен с указа”. „България и Полша са неприятелски държави. В случай на неразрешено отклоняване на руски газ от транзитните количества за трети страни доставките ще бъдат намалени с този обем”, продължава съобщението.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:56, 27 апр 22

Най- вероятно Борисов- кученцето на Путин и Копейкин са звъннали в Кремъл и са ги помолили да шантажират ЕС с газа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама