Русия спира от утре доставките на газ за България

21:25, 26 апр 22 25 2185 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром експорт“ ще бъдат спрени - считано от утре (27 април), съобщиха от Министерството на енергетиката. 

От ведомството изтъкват, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Утре сутринта министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация.

Русия спря доставките на газ за Полша

По-рано Русия спря доставките и към Полша по газопровода Ямал-Европа. Това съобщи полският портал Onet, цитиран от „Сега“. 

Според портала информацията е потвърдена от полското правителство и от представители на най-голямата местна газова компания PGNiG SA. От ранната утрин на 26 април Полша не получава доставки през газовата магистрала Ямал-Европа, съобщи и агенция Интерфакс, цитирайки данни на газови оператори.

Австрия няма да подкрепи забрана на внос на руски газ

Малко по-късно PGNIG официално съобщи, че е получила от „Газпром“ уведомление за пълно спиране на доставките на газ от 27 април. От компанията заявиха, че смятат това за нарушения на договора.

Новината дойде часове след като Варшава обяви, че е включила „Газпром“ и други големи руски компании в свой списък със санкции заради войната в Украйна. 

Полша е готова за възможни спирания на газовите доставки и потребителите няма да усетят проблеми, заяви Ивона Доминак, говорител на полския системен оператор „Gaz System“, цитирана от „Bloomberg“. Тя е изтъкнала, че „Gaz System“ не е страна по договора на PGNiG’s с руския  „Газпром“  и че няма да коментира съобщението на Onet.pl.

България вече има осигурени алтернативни доставки на газ

За разлика от страни като Германия и България, които са силно зависими от руския газ, Полша сериозно работи за своята диверсификация и има собствени терминали за втечнен газ. През март дори се разбра, че Полша ще доставя синьо гориво на Украйна, включително и от своите терминали за втечнен газ. Газопреносните оператори на двете страни се договориха да обособят капацитет за внос, така че да се гарантира физически внос на газ от Полша.

Полша наложи санкции на „Газпром“, „Новатек“ и „Акрон“ по свой списък с 50 позиции, засягащи Русия и Беларус, съобщи по-рано министърът на вътрешните работи Мариуш Камински. В списъка са 35 компании и 15 физически лица. 

Полският санкционен списък представлява уточнение на санкционния списък на Евросъюза. Той се отнася до руски олигарси и фирми, които работят на територията на нашата страна. Огласеният днес първи санкционен списък се състои от 50 позиции“, каза министърът. 

„Газпром“ е санкциониран в рамките на компанията EuroPolGaz, „Акрон“ и руският олигарх Вячеслав Кантор са наказани по линия на полската компания Azoty, в която делът на Кантор е 20%. „Новатек“ и „ФосАгро“ представят в Полша интересите на руския въгледобив и мините в Донбас. Наказаните беларуски олигарси са свързани с компанията „Beloil“.

Санкциите включват замразяване на финансови активи и имущество, забрана за участие в търгове за обществени поръчки и забрана за влизане на територията на Полша.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама