България вече има осигурени алтернативни доставки на газ

16:00, 23 апр 22 / Политика 25 1914 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България ще бъде независима от доставките на газ от Русия, като в момента единственият проблем пред подписването на договор за алтернативни доставки е цената. Това каза депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, който е и заместник-председател на енергийната комисия в парламента в ефира на БНТ.

Дори Русия да спре доставките на газ за България, вече са осигурени алтернативни начини за доставка на газ и трасетата са ясни. Към момента единственият проблем е цената. Нещо повече - България ще се превърне в страна, която ще подпомогне доставките на природен газ за Западна Европа”, заяви Мирчев, цитиран от Mediapool.

„Надявам се и с общите действия на Европейския съюз до края на годината да постигнем добри цени и този въпрос да бъде решен. В това отношение правителството си върши работата”, добави той.

Управляващата коалиция ще обяви нов антикризисен пакет

Ивайло Мирчев обяви, че съвсем скоро правителството ще обяви широк пакет от икономически мерки за борба с инфлацията и високите цени.

„Това е важният дебат в обществото и това са важните теми, които трябва да се решават. В заключителен етап сме на подготовката на този пакет, който се изработва във финансовото министерство и ще бъде представен от Министерски съвет следващата седмица. Мерките ще бъдат доста широки и очакванията са да омекотят финансовия удар”, каза той.

Според него в бъдещия пакет ще залегне помощ за енергийно бедните, които да получават подкрепа заради високите цени на тока.

„Важното е парите да стигат до тези, които имат нужда. Не може да се дава отстъпка за тока на човек, който има една голяма къща с басейн за това, че си топли водата в басейна. Това е важният дебат, а не парите за постовете или пък за пътните фирми - проблем, който надробиха ГЕРБ”, добави Мирчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама