Зеленски: Край на мирните преговори, ако защитниците на Мариупол бъдат убити

11:26, 24 апр 22 25 1502 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ще прекрати мирните преговори с Русия, ако последните защитници на Мариупол бъдат избити. Стратегически важният град е под обсадата на руските сили от седмици, а планираните евакуации бяха отменени заради интензивния обстрел.

Съмнения за нов масов гроб в Мариупол след сателитни снимки

Украинският президент Володимир Зеленски призова за пореден път руския си колега Владимир Путин да преговарят лично за прекратяване на войната. Той посочи, че е готов на каквато и да било размяна с Русия, само за да останат живи украинските бойци в Мариупол и обсадените там цивилни граждани.

По думите му вчера те са преживели един от най-тежките дни на руската окупация. „Ако бъдат унищожени нашите хора в Мариупол и ако бъде обявен референдум... псевдореферендум за нови псевдорепублики, Украйна ще се оттегли от каквито и да било преговори“, каза Зеленски, цитиран от БНР. Потенциалните псевдорепублики, които Зеленски има предвид, са Херсонска и Запорожска област.

Междувременно украинските военни съобщиха, че вчера са унищожили руски команден пункт в Херсон. Олексий Арестович, съветник на украинския президент  заяви в онлайн интервю, че 50 висши руски офицери са били в командния център, когато той е бил атакуван. Той заяви, че съдбата им е неизвестна. Руските военни засега не са коментирали твърдението, което не може да бъде независимо потвърдено.

По информация на украинските власти вчера руските сили са продължили с обстрела на мариуполския металургичен завод Азовстал. Съобщава се за ожесточени сражения в Донбас и около Харков. Ракетен обстрел е имало и срещу Одеса. В черноморския град е била поразена и 15-етажна жилищна сграда, убити са най-малко 8 души, включително 3-месечно бебе. Руското министерство на отбраната обяви само, че с далекобойни ракети, изстреляни от бойни самолети, е бил унищожен логистичен терминал на военно летище край Одеса, където са били складирани американски и европейски оръжия.

Поисканите от Киев оръжия вече се доставят

Володимир Зеленски съобщи още, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин ще посетят Киев по-късно днес. Белият дом обаче все още не е направил коментар. Очаква се по време на срещата Зеленски да отправи призив за повече тежки оръжия, за които вече заяви, че са жизненоважни за военните усилия на Украйна.

На Великден Украйна моли Бог само за мир и просперитет

Володимир Зеленски поздрави тази сутрин православните християни за Великден.  Държавният глава се обърна към хората от катедралата Света София в украинската столица. Президентът отбеляза, че Украйна моли Бог само за едно - мир и просперитет. Той също така призова всички граждани да се грижат за себе си, своите близки и Украйна.

На Великден молим Бог за голяма благодат, за да сбъднем нашата велика мечта - това е още един Велик ден - денят, в който ще настъпи мир в Украйна. А с него - вечна хармония и просперитет. С вяра и увереност поздравявам всички вас за празника!“, каза украинският президент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама