Поисканите от Киев оръжия вече се доставят

09:34, 23 апр 22 25 1679 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че съюзниците най-накрая доставят оръжия, които Киев беше поискал. Той допълни, че тези оръжия ще помогнат на Украйна да спаси живота на хиляди хора, предаде „Ройтерс“.

Зеленски освен това предупреди, че изказването на руски висш военен, че втората фаза на специалната операция“ на президента Владимир Путин е насочена към създаването на „сухопътен коридор“ от Донбас чак до Молдова, показва, че Москва иска да нахлуе в други страни.

Русия печели позиции 

Руските сили държат позиции на няколко места в Източна Украйна, заяви късно снощи на брифинг генералният щаб на украинската армия, предаде ДПА.

През последните 24 часа руски войски предприеха атаки срещу град Словянск, който се намира в Донецка област, и спечелиха позиция в малкия град Лозова, който е главен железопътен пункт в Харковска област, съобщиха украинските генерали.

Освен това руските сили разширяват позициите си в района на Зелена Долина в Донецка област. Възможно е също така да са спечелили позиция и в град Степне, в Донецка област, заяви генералният щаб.

Украинската армия успя да отблъсне атаки в Луганска област в районите на град Рубижне и на село Новотошкивске, обявиха украинските генерали.

Русия отказа примирие за Великден

В пристанищния град Мариупол Русия продължава с въздушните си удари и с блокадата на металургичния комбинат „Азовстал”, в който са се барикадирали над 2000 украински бойци, се казва в доклада на украинския генерален щаб.

ДПА отбелязва, че предоставената от украинския генерален щаб информация не е потвърдена от независими източници.

Среща за Украйна в база „Рамщайн”

Пентагонът е поканил представители на 40 съюзнически страни да се съберат в Германия във вторник, за да обсъдят нуждите в областта на сигурността на Украйна в дългосрочен план, предаде „Франс прес”, цитирана от БТА. 

Министрите на отбраната и високопоставени генерали от 20 страни, членуващи в НАТО, и от други страни вече са приели отправената от американския министър на отбраната Лойд Остин покана да се съберат в американската военна база „Рамщайн” в Западна Германия, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Кулеба: Като пращате бронежилетки, вие искате да умрем защитени

Според Кърби на нея ще бъде обсъден въпросът за помощта, която може да бъде оказана на Украйна, за да бъде засилена нейната военна мощ. Едно от нещата, които американският министър на отбраната Лойд Остин иска по този повод, е началото на дискусии между страните със сходни възгледи относно отбранителните отношения в дългосрочен план, от които ще има нужда Украйна

Става дума преди всичко за модернизиране и да се направи така, че украинската армия да бъде винаги могъща и способна да функционира в бъдеще”, каза Кърби.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама