Кулеба: Като пращате бронежилетки, вие искате да умрем защитени

13:36, 21 апр 22 25 1534 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Kак може да смятате за братя хора, които убиват по този начин? Как смятате за братя хора, които в навечерието на светлите празници извършват това? Така че, скъпи българи, животът е труден, времената са трудни, но не може все да сте по средата. Дойде времето, в което трябва да вземете решение. Toва заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който от два дни е на посещение в България. Той присъства на откриването на фотоизложбата „Стоп на агресията на Русия срещу Украйна“ в Европейския кът на Народното събрание.

Кулеба към Радев: Ако с Русия сме братя, то сме като Каин и Авел

Кулеба официално призова българските власти са проедоставяне на оръжейна помощ и заяви, че окачва ясен отговор днес.

Всеки, който си намира наглед рационални оправдания да не помогне на Украйна, помага на агресора, а сега всички, които се обявяват за принципни, би трябвало да застават на страната на жертвата в конфликта“, подчерта външният министър, цитиран от „Мediapool“

Припомняме, че днес изпращането на военна помощ за Украйна се оказа извън дневния ред на Народното събрание за деня, а вчера  управляващата коалиция стигна само до общо решение за оказването на техническа помощ. Тя обаче изключва изпращането на оръжия и боеприпаси, а предвижда каски и бронежилетки. Така България и Унгария останаха единствените страни в ЕС и НАТО, които не помагат за отбраната на страната. 

Военната помощ за Украйна не е в дневния ред на парламента

Важно е по време на война да имаш бронежилетка и каска. Но, нека да сме сериозни, ако имаш бронежилетка и какса, а нямаш оръжие, си загубен. Така че тази половинчата мярка е правилна политически, но съобщението е: Може да умрете защитени“, посочи Кулеба. „Надявам се, че тези снимки ще помогнат на някои от вашите политици – не само от парламента, но и от правителството: да погледнат тези лица и да си представят за секунда какво се случва в страната ми и най-накрая да вземат правилното решение“, добави той.

Кулеба изтъкна, че е дошъл у нас, за да получи ясен отговор на исканията, които е поставил и че, тъй като утре започват празничните дни, очаква да получи отговор днес.

В тази държава е редно да получа отговор от цялото правителство. Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор за това каква помощ може да ни окаже, но всеки ден, в който ни се отказва военна помощ, все повече украински граждани и военни умират. Затова призовавам политиците да помислят върху това. Има хора на терен, които умират, докато траят дискусиите и се търсят аргументи срещу осигуряването на подобна помощ“, каза украинският външен министър.

Първият дипломат на Киев обори и двата основни политически аргумента срещу военната помощ – че така не помагаме за скорошен мир и че не трябва да разпалваме допълнително конфликта между два братски народа.

„Най-добрият начин да се помогне на мира е да се помогне на Украйна – в противен случай Русия ще извърши повече жестокости и убийства и ще разруши повече домове. Говорейки в навечерието на Великден, как може да считаш убийци за свои братя“, запита Дмитро Кулеба.

Той посочи, че търсенето на политическа целесъобразност у нас по темата води до все повече жертви. „Имах среща с вашия премиер, който според мен показа истинско желание да направи всичко по силите си, за да помогне на Украйна. В демократичните правителства, коалиционните правителства е нормално да има различни мнения, но е много важно да си от правилната страна на историята и да вземаш верните решения. Да си с нас означава политическо бъдеще, подкрепа за Русия или да се правиш на неутрален значи да си от грешната страна на историята“, коментира Кулеба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Без ултиматъми 15:13, 21 апр 22

Разбираме украинците, но за какво им е това НАТО, Байдън и сие

2 АнонименЦецо 15:42, 21 апр 22

Тоя външен министър нещо много нагло държание вади!

3 Анонимен 16:00, 21 апр 22

Ама верно Путин е прав, че тия са нацисти от покрайнините на Русия. Много нагли и нахални, и до него нашите мореплаватели от Росенец!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама