Русия отказа примирие за Великден

09:03, 21 апр 22 25 1864 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия отказа да уважи призива на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш за спиране на бойните действия в Украйна по време на Великденските празници.

ООН призова за „великденска пауза“ във войната

Руския представител в ООН обяви, че стремежът на Украйна не бил само да евакуира цивилните си граждани, а украинските сили да отдъхнат и да се прегрупират, за да получат нови военни пратки.

Високопоставен служител на руското външно министерство подчерта пред ТАСС, че „военната операция в Украйна ще приключи, когато НАТО спре да заплашва Русия“. По думите на Алексей Полишчук действията на страната му продължават по план и целите за денацификация и демилитаризация ще бъдат изпълнени.

Украинските сили удържат руските атаки в Донбас

Украйна предлага преговори в Мариупол

Главният украински преговарящ и президентски съветник Михайло Подоляк посочи, че Украйна е готова да проведе „специален кръг преговори“ с Русия в обсадения град Мариуол, без предварителни условия. В момента се очаква потвърждение от руска страна.

По-рано вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия е предала на Украйна проект на мирно споразумение и очаква отговор.

Междувременно Владимир Путин отмени щурма на индустриалната зона „Азовстал” в Мариупол. Тпк обясни заповедта си със съображения за опазване на живота на руските военни. „Това е случай, в който трябва да мислим, т.е. винаги трябва да мислим, но в този случай още повече за опазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Не е необходимо да влизаме в тези катакомби и да пълзим под земята над тези промишлени съоръжения там”, подчерта президентът, пише Би Би Си, цитирайки ТАСС. „Блокирайте тази индустриална зона, за да не прелети и една муха”, каза още руският президент, пише bTV.

Британското министерство на отбраната съобщи, че струпването на руски военни сили на източната граница на Украйна продължава. Вчера беше съобщено за все по-интензивен обстрел в Донбас. Руската армия обяви, че за денонощие е улучила над хиляда цели.

Междувременно председателят на ЕС Шарл Мишел посети Киев. Той заяви, че блокът ще направи всичко възможно да помогне на Украйна да спечели войната.

ЕС подготвя шести пакет от санкции

В поредното си видео обръщение тази нощ президентът Володимир Зеленски каза, че съюзниците изглежда са започнали по-добре да разбират нуждата на страната му от тежко въоръжение, след дни на молби за още оръжейни доставки. „Не след седмици, не след месец, а незабавно. Точно сега, когато Русия се опитва да активизира нападенията си“.

В момента Европейският съюз подготвя шести пакет от санкции. Обсъдихме това с Шарл Мишел. Работим, за да направим положението наистина болезнено за руската военна машина и руската държава като цяло. Подчертавам във всички преговори, че санкциите са необходими не като самоцел, а като практически инструмент за мотивиране на Русия да търси мир“, отбеляза Зелески, цитиран от БНР.

Руските военни контролират 80% от Луганска област

Руските военни части контролират 80% от Луганска област в Източна Украйна, съобщи в Телеграм областният управител Серхий Хайдай. По думите му Рубижне и Попасна в Луганска област са „частично“ под руски контрол. „За тях от седмици се водят ожесточени боеве. И тук обстрелът се засили“, добави Хайдай.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама