Украинските сили удържат руските атаки в Донбас

08:07, 20 апр 22 25 1513 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украинските сили удържат руските атаки в източната част на страната. Водят се сражения по протежение на 480-километрова фронтова линия в Източна Украйна. От украинското министерство на отбраната обявиха, че целта на започналата мащабна руска офанзива е не само завладяването на цялата територия на Донецка и Луганска област, но и осигуряването на сухопътен коридор към Кримския полуостров. Властите съобщават за нови цивилни жертви в Харков и селищата по фронта в Донбас, предаде БНР.

Руските сили започнаха битката за Донбас 

Миколаев отново е под руски обстрел, съобщи кметът на града Олександър Санкевич в Телеграм. По-рано губернаторът на Луганск Серхий Хайдай обяви, че Кремина в Източна Украйна вече е под руски контрол, а украинските сили са изправени пред „трудно изпитание“ при започналата руска офанзива в Донбас. Руската армия е започнала масирано настъпление в Запорожка област, твърдят украински медии.

Руското министерство на отбраната предложи отново на украинските бойци, които се намират на територията на металургичния завод Азовстал в Мариупол, да свалят оръжието. Според Москва, изтеглянето на хората ще започне в 14.00 часа днес. В същото време Михаил Подоляк, съветник на украинския президент, твърди, че Русия продължава да атакува Азовстал с мощни противобункерни бомби.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че руските сили значително са увеличили интензивността на обстрела в района на Харков, в Донбас и Днепропетровска област. По думите му ситуацията в Мариупол остава много тежка, а Русия блокира всякакви опити за организирането на хуманитарни коридори и спасяването на хората:

„Съдбата на десетки хиляди мариуполци, които се озоваха на територията под контрола на Русия, е неизвестна. За съжаление, ние не чуваме отговор от руската страна на предложението за обмен, което да позволи спасяването на мирните жители и защитниците на града“.

Според Зеленски войната вече щеше да е завършила, ако Киев беше получил от партньорите си оръжието, от което се нуждае. Очаква се Съединените щати да обявят пореден пакет военна помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара, която по думите на президента Джо Байдън ще включва и артилерия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама