Държавни служители ползвали служебни мейли за готварски форуми и сайтове за запознанства

13:03, 18 апр 22 25 1511 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министерството на електронното управление разработва цялостна система за дистанционно електронно гласуване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се очаква становище.

Тя няма да се използва веднага, може пилотно само, за да имаме достатъчно дълъг период на експерименти и тестове. Целта е като я внедрим в реална среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за следващите избори – твърде скоро е", обясни министър Божидар Божанов в ефира на БНТ.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот и не пречи на нито един от останалите видове“, допълни министърът на електронното управление, като подчерта, че преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички необходими мерки за сигурността ѝ.

Хакери атакуваха „Български пощи“

„Хакерските атаки в дистанционното гласуване са по-малкият проблем – има достатъчно криптографски системи, които гарантират защита от тях. По-трудно е да гарантираме, че хората, които гласуват, нямат вирус в собствения им компютър, който да промени гласа им. Но и затова ще бъдат взети мерки - като например възможност да провериш за кого си гласувал или дори при нужда да промениш вота си в рамките на изборния ден. В киберсигурността няма нещо 100%, но е достатъчно сигурно“, допълни той.

Паролите на държавната администрация

От началото на войната в Украйна властите регистрират ръст на проучванията за възможност за пробив в системите, което представлява първи етап от хакерска атака.

Получаваме известия за всяка една изтекла парола на държавен служител в тъмния интернет. Ние сме 30-та държава в света, която ползва тази услуга. Затворили сме и някои от най-очевидните портове", каза Божидар Божанов и съобщи, че на доброволци са възложени задълбочени проверки какво е състоянието на защитата на администрацията.

„Когато един служител използва служебния си мейл в други сайтове – за запознанства, форуми, готварски сайтове и каквото друго се сетите, и те бъдат хакнати, ако паролата съвпада с тази на служебния достъп, което много често се случва, имаме риск някой да опита същия мейл и парола в друга система и тя да сработи“, обясни министърът. „Течът на пароли не е значителен и е назад в годините. Досега всички засечени пароли са сменени“.

Без електронен подпис

До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна идентификация, чрез което ще имаме е-достъп до административни услуги без да е необходим електронен подпис“, обяви министърът. Подходът е взаимстван от Естония и гарантира сигурност на личните данни, тъй като ключът за достъп е разделен между устройството, на което е инсталирано приложението, и сървърната част.

Чипът в личната карта ще бъде по желание

Поставянето на чипове в личните карти ще се отложи във времето заради проблемите с доставка на чипове, с които в момента се сблъсква целия свят.

Синия талон

В момента тече общественото обсъждане на измененията в Закона за движение по пътищата, с които отпада синият талон за водачите, а глобите ще могат да се връчват и да се плащат онлайн. Точките в синия талон остават в сила, но вместо на хартиен носител, те ще се съхраняват и обработват единствено в системата на МВР.

МВР иска по-високи глоби за нарушения на пътя

Ако депутатите одобрят промените в закона, шофьорите ще плащат глобите си онлайн и няма да има нужда да се разкарват до КАТ, за да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че водачът иска да обжалва наложената му санкция, остава досегашният ред.

По думите на Божидар Божанов за осъществяването на тези промени не е необходимо някакво сериозно софтуерно надграждане, защото тези системи и сега съществуват и работят, но се ползват по друг ред.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама