Чипът в личната карта ще бъде по желание

08:57, 21 дек 21 25 1795 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Чипът в личната карта ще бъде по желание. Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов.

„Ако човек не иска, може да отиде и да заяви, вземайки личната си карта – аз не желая да записвате нищо на личната ми карта. Дори когато бъде записано нещо там, то ще бъде само един анонимен идентификатор. На самата карта няма да има никакви лични данни на практика, те са в централизирани регистри“, обясни той в ефира на БНР.

Скептицизмът към технологиите съществува. Не мисля, че е масов, но въпреки това сме длъжни да направим всички възможни защити на личните данни“, коментира още Божанов. По думите му потенциалните страхове трябва да бъдат разсейвани, затова защитата на личните данни е много важна. „Не може просто да направим една технология и тя да събира каквито данни ѝ харесват.“

До 6 месеца лична карта с чип, която да се ползва като електронен подпис

Не очаквам много хора да се откажат от тази опция. Така или иначе гишетата няма да бъдат закрити от утре. Винаги ще има хора – понякога възрастни хора, понякога такива, които просто не желаят. Няма как да продължим да имаме всичко само на гише. Ако в момента имаме 10 служители на гише, след няколко години могат да станат наполовина, след няколко години още наполовина и така като процес да намаляваме това усещане за бюрокрация“, подчерта Божидар Божанов.

Съкращаването на хората на гише не означава, че те отпадат изцяло. Администрацията ще бъде оптимизирана като функции, поясни той.  

Относно постигнатото до момента в областта на електронното управление до момента Божанов обобщи: „Те са постигнали все пак нещо. Изградили са някакви системки тук-там, те не работят помежду си, имат кусури, които им пречат да бъдат масово използвани.“ Предстои анализ на наличните системи как с малко надграждане могат да постигнат голям ефект, допълни той.

Василев с план да съкрати 30 хил. души от администрацията догодина

В краткосрочен хоризонт министър Божанов си поставя за цел отпадането на удостоверения.

„Ще видим кои удостоверения може да отпаднат почти веднага – примерно семейно положение или липса на задължения към централната власт, към общината. В момента гражданинът е куриер на администрацията.“ 

„Искаме да има електронна идентификация, която да е достъпна за всеки, без да ходи където и да било – тя да бъде в джоба му: дали в личната карта или в телефона, така че в момента, в който дойде например локдаун или нужда да заявиш неща онлайн, да не се налага да отидеш първо да си вземеш електронен подпис или ПИК, а директно да можеш да ги използваш.“

Идея: Смартфонът да замени личната карта при идентификация

Печатът почти никъде не е уреден изрично в законодателството, но въпреки това се изисква – т.нар. обичайно право, уточни Божанов.

„Това, което искаме да въведем, е забрана и санкции за изискване на печат. Ако администрация ви изиска печат и ви върне за това, че нямате печат или нямате правилната форма и цвят на печат, този, който го е направил, да подлежи на санкции.“

По темата за киберсигурността министърът на електронното управление отбеляза, че ако в класификатора на длъжностите в администрацията се разпишат привлекателни позиции с привлекателни заплати, хората от частния сектор ще се замислят къде искат да работят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама