Зеленски заплаши с прекратяване на мирните преговори

09:39, 17 апр 22 25 2461 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски заплаши да прекрати текущите мирни преговори с Русия, ако войниците, защитаващи Мариупол, бъдат избити. 

По думите му подобно развитие на събитията би довело до безизходица „и няма да преговаряме нито за територия, нито за хората ни“. „Това, което правят сега може да сложи край на всякакви преговори. Там има руски сили, които мразят нашите бойци. Не смятам, че могат да им пощадят живота“, каза той. 

Руската армия нанесе удари по Киев и Лвов

През последните дни руските части поеха напълно контрола над централната част на града, над пристанището и над мариуполския металургичен комбинат. Сражения има само на територията на металургичния комбинат „Азовстал“, където са се барикадирали последните защитници на Мариупол от батальона „Азов“, пише „Сега“.

Руското министерство на отбраната заяви, че ако украинските сили оставят оръжията, животът им ще бъде пощаден, предават световните агенции. Ръководителят на руския Център за управление на отбраната Михаил Мизинцев предаде ултиматума на Москва - до 13 ч. украинските военни и чуждите наемници трябва да се изтеглят.

ЕС готви нови сакнции срещу банковия и петролен сектор на Русия

Междувременно Европейският съюз обяви, че подготвя нов, шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Той ще бъде насочен срещу банковия и петролен сектор на Русия. Това е обяснила пред „Билд ам зонтаг“ Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. 

Насочили сме се в дълбочина на банковия сектор, особено към „Сбербанк“, която държи 37% дял в него. Разбира се, обсъждат се и петролни въпроси“, е коментирала фон дер Лайен. 

Потъна крайцерът „Москва“

„Сбербанк“ досега бе подминавана от санкции на ЕС, тъй като през нея и „Газпромбанк“ преминават основните плащания за руски петрол и природане газ. ЕК продължава да купува суровини от Русия въпреки войната в Украйна, припомня БНР. 

Според председателя на ЕК в момента се работи по по-сложни механизми, така че петролът също да може да бъде включен в санкциите.Важно е да прекратим потока на приходи към Путин. Ключово е той да не получава по-добри цени на пазари извън ЕС за доставки, които иначи биха били за съюза, изтъкнала е още Фон дер Лайен, като е подчератала и значимостта на доставките на оръжие за Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама