Руската армия нанесе удари по Киев и Лвов

21:40, 16 апр 22 25 1846 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руската армия нанесе удари по Киев и Лвов. Те започнаха рано тази сутрин и все още продължават.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че обстрелът е бил по Дарницкия район в покрайнините на града. По-късно през деня говорителят на руското Министерство на отбраната съобщи, че на прицел е бил производствен корпус на завод за бронетанкова техника, пише „Свободна Европа“.

Част от ударите срещу Лвов, в западната част на страната, са били прихванати от украинската армия. Би Би Си съобщи, че на 70 км от полската граница са прелитали руски военни самолети.

Новините за атака срещу Лвов идват на фона на очакването за ново руско нападение срещу източните райони на Украйна, които са в противоположна посока на сегашната активност.

Около 3 хил. украински военни са загинали от началото на войната

По-рано днес президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че около 3 хил. украински военни са загинали от началото на руското нахлуване, предаде агенция Униан, цитирана от БТА. По думите му други около 10 хил. души са ранени или пострадали. Към момента не може да се каже колко от тях ще оцелеят.

Потъна крайцерът „Москва“

Според него руските жертви в конфликта са в пъти повече – около 19-20 хил. души. Руската страна почти не дава информация за загубите си. В петък се разбра, че Федералната служба „Безопасност“ (ФСБ) е поискала да се увеличи бюджетът за погребения и паметници на военнослужещи с 17%.

Зеленски коментира, че броят на цивилните жертви от украинска страна е трудно да бъде изчислен. „В южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, по на изток Мариупол, и района на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем колко хора са загинали в тази зона, която е блокирана“, отбеляза той.

Украинският президент отправи предупреждение към всички страни по света, че има опасност руският държавен глава Владимир Путин да употреби химическо или ядрено оръжие, защото за Русия животът на хората не означава нищо.

Обвиненията за химическа война в Украйна се засилват

По данни на киевската полиция в района на столицата са били открити телата на около 900 цивилни. Повечето са били застреляни. Според началника на полицията Андрий Небитов те са били екзекутирани по улиците. „Най-много жертви бяха открити в Буча, където има над 350 тела“, посочи Небитов.

Близо 3 хил. души са били евакуирани от конфликтни зони на страната в петък, написа в социалните мрежи вицепремиерът Ирина Верешчук. Сред тях са 363 души, които са успели да се измъкнат от обсадения Мариупол със собствен транспорт.

Русия предупреди Запада за „непредвидими последици“ от доставките на оръжия

Междувременно Русия е изпратила на Съединените щати и съюзниците дипломатическа нота, в която се отправя предупреждение да не се изпращат оръжия в Украйна, тъй като това „налива масло в огъня“ на конфликта и може да доведе до „непредвидими последици“. До съдържанието на нотата са получили достъп американски медии, цитирани от „Дневник“.

Според Би Би Си нотата е била изпратена във вторник, часове преди американският президент Джо Байдън да одобри изпращането на помощ в размер 800 млн. долара. За пръв път тя включва и оръжия като гаубици.

Според високопоставен американски източник предупреждението може да се разглежда и като отстъпка на Русия, която да признава, че помощта за Украйна помага.

В същото време Москва забрани на британския премиер Борис Джонсън да влиза в Русия. Същата забрана беше наложена и на външната министърка Лиз Трас, на бившата премиерка Тереза Мей както и на още 10 високопоставени длъжностни лица в Обединеното кралство. Решението на Москва е в отговор на санкциите, наложени на Русия от Великобритания.

Ден по-рано Кремъл изгони от Русия 18 души от мисията на Европейския съюз в Москва. Това стана в отговор на решението на ЕС да изгони 19 руски дипломати от Брюксел.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама