СЕМ няма да налага санкции на БНР заради Волгин

14:31, 15 апр 22 25 1551 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията в предаването „Политически некоректно“, излъчено на 10 април с водещ Петър Волгин. Това показа наблюдението, извършено от Съвета за електронни медии. Това означава, че СЕМ няма да налага санкции на общественото радио в тази връзка, тъй като няма законови основания за това.

Според медийния регулатор обаче са нарушени Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за редакционната дейност на Българското национално радио.

Причината за мониторинга беше съобщаването на непотвърдена информация за кораба „Царевна“.

Оставка в обществения съвет на БНР в знак на протест

В заседанието участва и генералният директор на БНР Милен Митев. Той обяви, че още този месец предстои приемането на нови редакционни стандарти в общественото радио. „В които се предвиждат механизми за реакции, включително в подобни случаи. Например, по отношение на конкретния случай е предвидено, когато водещ желае да сподели непроверена информация с идеята, че това е от особено значение за обществото, това да може да се случва само след одобрение на главния редактор. Т.е. да се въведе една форма на второ мнение, втори преглед, за да не се допусне възможността само базирано на преценката на един човек да бъде споделена информация, която може, че всъщност дезинформира и подвежда обществото“, каза Милен Митев, цитиран от националното радио.

БНР не може да бъде наказано за дезинформация, защото такива текстове в Закона за радиото и телевизията няма, стана ясно на заседанието. В свой доклад СЕМ обаче прави констатации, че от началото на войната в Украйна Волгин разпространява руска дезинформация и пропаганда.

БНР наказа Волгин заради коментарите му за Украйна

Председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева беше категорична: „Как си представяте, че Съветът за електронни медии ще бъде органът, който ще каже кое е вярно и кое не е, кое е дезинформация и кое не е. Кой ни го е дал това право да кажем кое е дезинформация, къде пише, че може да санкционираме когото и да било, защото говори неверни неща. СЕМ не е господар на истината. СЕМ е регулатор по съдържанието. СЕМ гледа дали се спазва плурализма в обществените медии“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама