Кои са най-натоварените летища в света?

18:45, 15 апр 22 / Любопитно 25 2071 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Летище Истанбул е второто най-натоварено в света по отношение на международния пътнически трафик през миналата година, според Международния съвет на летищата (ACI).

В категорията на международния трафик летището в Дубай оглави списъка на ACI с 29,1 милиона пътници, а по отношение на общия брой пътници първото място зае летището в Атланта със 75,7 милиона.

Турското мегалетище е обслужило 26,5 млн. пътници през миналата година, което е със сериозните 66% повече от 2021 г. Но броят на пътниците, преминали през летище Истанбул, е с 33% по-малък в сравнение с 2020 г., когато свързаните с COVID-19 ограничения удариха световната индустрия за въздушен транспорт и туризъм.

Летището в популярната ваканционна дестинация Анталия на средиземноморското крайбрежие на Турция се класира на осмо място в списъка на ACI „10-те най-натоварени летища в света“, съобщава „Хюриет“. Международният пътнически трафик на летище Анталия е скочил с над 160% през миналата година от 2021 г. до 17,2 млн. души.

През миналата година летищата в Турция са обслужили 128 милиона души, което е с над 57% повече в сравнение с 2021 г., като броят на международните пътници се е увеличил със значителните 87% до 59,7 милиона души. Вътрешният пътникопоток на летищата е нараснал с 38% до 68,7 млн. души.

През първото тримесечие на 2022 г. пътникопотокът на летище Истанбул е нараснал със 106% до 11,4 милиона души, а броят на международните пътници се е увеличил със 107% до 8,5 милиона души, сочат последните данни на Генералната дирекция на Държавната летищна администрация (DHMİ), пише БГНЕС.

Класацията на ACI World за пътникопотока показва окуражаваща тенденция на възстановяване, като повечето от най-натоварените летища преди COVID-19 се върнаха на върха, заяви генералният директор на ACI World Луис Фелипе де Оливейра.

„Въпреки че сме предпазливи, че възстановяването може да се сблъска с множество насрещни ветрове, импулсът, създаден от плановете за повторно отваряне на летища от страна на държавите, може да доведе до ръст на пътуванията през втората половина на 2022 г.“, добави той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама