Моряците от „Царевна“ се връщат в България

17:50, 13 апр 22 25 1728 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В ход е евакуацията на 14 души от екипажа на кораба „Царевна“ - 13 българи и един украински гражданин. Това обяви премиерът Кирил Петков след Министерския съвет.

„Използват ги за жив щит“: Повече от месец български моряци са блокирани в Украйна

По думите му те вече се намират извън пристанището на Мариупол, като предстои да се придвижат до Донецк, откъдето ще се завърнат в България„Критичните метри, които трябваше да изминат от кораба, са направени и вече са в безопасност“, каза Петков. 

Българските моряци в Мариупол имат храна и вода само за 10 дни

Останалите членове от екипажа - трима българи, двама украинци и капитанът на кораба, са останали там по свое желание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът поздрави всички, които участваха в координацията и организацията по евакуирането на екипажа на кораба.

Малко по-късно президентът Румен Радев също изрази увереност, че правителството и отговорните институции правят всичко възможно да гарантират здравето, безопасността и извеждането на нашите моряци от кораба „Царевна“. „Към момента по-добре да ограничим разговорите по тази тема, ако искаме наистина тази операция да премине безопасно“, посочи още държавният глава, цитиран от bTV. 

Припомняме, че българският кораб „Царевна“ бе блокиран в Мариупол от 24 февруари, когато започна войната в Украйна. На борда му имаше 17 българи и трима украинци. Преди две седмици близките на моряците алармираха, че корабът в Мариупол вече е с щети вследствие на военните действия. Тогава Петков коментира проблема, като заяви, че извеждането на моряците е опасно, заради мините в морето. Те обаче имаха храна и вода само за десет дни. В същото време през почивните дни се появи и фалшива руска информация, че корабът е превзет от бойците от „Азов“, които отбраняват Мариупол.

Капитанът на „Царевна”: На борда няма чужденци, не сме под обстрел

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама