Българските моряци в Мариупол имат храна и вода само за 10 дни

11:12, 06 апр 22 25 1479 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На всеки три часа българските служби дават информация за ситуацията около блокирания в украинския град Мариупол български кораб „Царевна“. Хората са добре, имат храна и вода за още 10 дни. Това обяви пред министрите в началото на редовното заседание на кабинета премиерът Кирил Петков. Той обясни, че се е чул току що с капитана на кораба и отбеляза, че правителството е готово светкавично да действа за извеждането на хората при поява на такава възможност.

„Използват ги за жив щит“: Повече от месец български моряци са блокирани в Украйна

Проблемът е, че има 260 метра разстояние от кораба до оградата. В тези 260 метра има скривалище, където се водят бойни действия, даже тази сутрин е имало стрелби. В момента,  в който този коридор стане зелен, дори временно, имаме пълна организация хората да бъдат изведени оттам“, посочи Петков. Той бе категоричен, че правителството следи много ангажирано казуса и е поставило живота на екипажа като приоритет номер едно, пише „Сега“. 

Припомняме, че българският кораб „Царевна“, собственост на варненската фирма „Шипман“, е блокиран в Мариупол от 24 февруари. На борда има 17 българи и трима украинци. Преди малко повече от седмица близките на моряците алармираха, че корабът в Мариупол вече е с щети вследствие на военните действия. Тогава Петков коментира проблема, като заяви, че извеждането на моряците е опасно, заради мините в морето.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама