СБЛЪСЪК: Трябва ли да се върне хартиената бюлетина?

12:00, 13 апр 22 / Сблъсък 25 2453 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

По-малко от година след въвеждането на машинното гласуване у нас, вече се говори за връщане към хартиената бюлетина.

Предложението идва от една от партиите във властта БСП, което е „червена лампа“ за останалите в коалицията. И макар от левицата да отричат,  отварянето на Изборния кодекс, само 4 месеца след встъпването в длъжност на новия кабинет е ясен сигнал, че предсрочните избори чукат на вратата.

Партиите стягат своите редици, но преди да излезе на политическия терен всяка ще се погрижи мачът да се играе по нейните правила. Така че сезонът за политическото надцакване е открит.

Хартиената бюлетина бори ниската избирателна активност

БСП настояват хартиената бюлетина да се върне като алтернатива на машинния вот. По този начин всеки избирател ще може да избере как да упражни правото си на глас. Двата вота ще са абсолютно равнопоставени, така че който гласува с машина, няма да може да пусне бюлетина и обратното.

Като основен мотив за промените социалистите посочват ниската избирателна активност на последните два парламентарни избора миналата година. Именно на това левицата отдаде и изключително лошия си резултат на вота и изпадането ѝ до четвърта политическа сила.

Освен това според БСП промяната ще даде допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при проблем с машината няма да е необходимо да се чака отстраняване на проблема и разрешение от ЦИК за преминаване на хартия. На подобни проблеми станахме свидетели и на вота през юли, и на този през ноември.

БСП предлага връщане на хартиената бюлетина

Това предложение няма нищо общо с предсрочни избори. Това е решение на Конгреса и Националния съвет, което е взето назад във времето. Основната причина за това наше решение е, че на изминалите 3 национални избори, имаше изключително ниска избирателна активност", обясни един от вносителите на промените Филип Попов в ефира на Bulgaria On Air. По думите му, когато е разговаряно с граждани, един от основните мотиви за отказ, за да не отидат да гласуват, е страхът от машините и че ще се изложат пред своите съграждани.

„БСП е партията, която през годините осмислено и последователно е защитавала машинния вот. В голяма степен смятаме, че той даде един положителен тласък в процесите на демократизация на изборния процес. В същото време обаче бяха отчетени недостатъци, особено по отношение на активността и фактът, че много наши съграждани не упражниха правото си на вот именно поради нежелание да гласуват с машина, които няма как да не правим опит да бъдат преодоляни“, заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ.

Според него най-близкият хоризонт до избори е местният вот през следващата година и има достатъчно време предложените промени от левицата да бъдат обсъдени в коалицията.

Против изцяло машинен вот са и партиите от опозицията – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, които вероятно ще подкрепят предложението на БСП.

Връщането на хартиените бюлетини реанимира купуването на гласове

Нито един от останалите коалиционни партньори на БСП не подкрепя идеята на левицата. И „Продължаваме промяната“, и „Има такъв народ“, и „Демократична Българи“ виждат в това стъпка назад и реанимиране на търговията с гласове.

„Считаме, че машинното гласуване е една достатъчна гаранция изборните манипулации да бъдат сведени до минимум“, обясни Петър Кулински от „Продължаваме промяната“.

„Нашите аргументи за това да сме против това е, че машинния вот доказа, той редуцира невалидните бюлетини с огромна степен“, заяви Христо Иванов от „Демократична България“.

„Няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен (…) явно иска някои „ръчички да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат“, коментира Ива Митева от ИТН.

Големите кавички: „Някой иска ръчички да пипат бюлетините“

Според председателя на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков няма доказателства, че премахването на бюлетините намалява изборната активност, тъй като има секции без машини, където активността е ниска. Той посочи, че липсва задълбочен анализ на ефекта от промените.

По думите му имаме лош опит със смесването на машинен вот и гласуване с хартиени бюлетини от парламентарните избори през април, които се проведоха по предлагания сега модел. „При сумирането имаше много сгрешени протоколи, поради което ние еволюирахме в това да не смесваме вече механично машинно с хартиено гласуване“, отбеляза Цицелков в ефира на bTV.

По думите му с машинното гласуване са изкоренени практиките на сгрешените протоколи, които сега може да се върнат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама