Ново проучване: Кафето помага при рядко заболяване

19:10, 07 апр 22 / Любопитно 25 1636 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Редовният прием на кафе, включително при деца, изглежда може да подобри симптомите на изключително рядко неврологично заболяване с генетичен произход, предаде Франс прес.

Новото проучване потвърждава предишни изолирани наблюдения. „Изследването потвърждава потенциала на кофеина за лечение на рядко неврологично заболяване“, се посочва в изявление на Института за изследване на мозъка, който го е провел съвместно с френския Национален институт по здравеопазване и медицински изследвания и болници в Париж.

Три чаши кафе на ден гарантират дълголетие

Целта на проучването, публикувано в специализираното издание „Movement Disorders“, е да потвърди първоначални изолирани данни за ефекта на кафето върху двигателни разстройства, известни като „дискинезия“, които са свързани с ген, наречен ADCY5. Изключително рядко, но силно инвалидизиращо, това състояние води до многобройни неконтролирани движения. До момента няма известно лечение.

Преди три години обаче френски лекари, сред които невролозите Еманюел Фламан-Роз и Орели Минере, забелязват възможен положителен ефект на кофеина при млад пациент.

Почина българинът, създал късметчетата за кафе

Откритието е направено случайно - 11-годишното дете е консумирало обикновено кафе, след което по невнимание - безкофеиново, като последното е послужило като плацебо. Случаят обаче е изолиран и е трябвало да бъде потвърден. За целта изследователите са анализирали данните за 30 пациенти на различна възраст, които са приели кофеин. В крайна сметка при мнозинството от тях (26) е отчетено подобрение на симптомите след прием на кофеина, въпреки че при трима други е наблюдавано влошаване.

По-голямата част от пациентите, включително децата, са понесли кофеина добре. „Това проучване подкрепя хипотезата за благоприятен ефект на кофеина при пациенти с дискинезия, свързана с ADCY5“, казват в заключение авторите, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама