Три чаши кафе на ден гарантират дълголетие

07:30, 02 мар 22 / Любопитно 25 1746 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пиенето на три чаши кафе всеки ден може да ви помогне да живеете по-дълго, сочи мащабно проучване, продължило повече от десетилетие. Мащабното проучване е обхванало 500 хиляди души.

Редовните потребители на напитката имат 12% по-малка вероятност да починат преждевременно. И имат много по-голям шанс да не получат сърдечно-съдови заболявания или инсулт, показват резултатите.

Изследването установява още, че полезните свойства на кафето имат ефект само ако то се пие смляно, а не под формата на нескафе.

Освен кофеина, напитката съдържа и минерали и антиоксиданти. Някои проучвания свързват кафето с намаляване на риска от рак, диабет тип 2 и деменция. Други обаче посочват повишен риск от високо кръвно налягане и смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Кафето защитава черния дроб

Новото проучване, проведено от екип от академици от университета Semmelweis в Унгария и университета Queen Mary в Лондон, доказва, че напитката не повишава кръвното налягане и има ползи за сърдечно-съдовата система.

Доброволците са проследени в продължение на 11 години, което позволява на експертите да анализират разликите между групите. Сред участниците 22% не пият кафе, а 58% пият до три чаши на ден. Резултатите от проучването са публикувани в European Journal of Preventive Cardiology, съобщи БГНЕС. 

Разтворимото кафе съдържа повече кофеин и антиоксиданти, но има два пъти повече акриламид – вещество, което се намира в някои храни, което е свързано с повишен риск от рак и увреждане на нервната система.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама