Как ще идва руският газ? (схема)

13:43, 04 апр 22 25 1537 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От руското посолство в София разпространиха схема, която показва новия ред на плащания за доставките на руски газ.

„На 1 април 2022 г. Руската Федерация писмено информира българската страна за въвеждане на нов ред на плащания за доставките на руски газ за редица страни, включително Република България, в съответствие с който те ще се извършват в рубли чрез специална сметка в „Газпромбанк“ със запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори“, изтъкват от посолството.

Руският газ само в рубли от 1 април

„Русия продължава да доставя газ в пълен обем в съответствие с всички свои задължения според действащите договори“, категорични са те.

От схемата виждаме, че от смеките на купувачите в евро парите ще минават през Московската борса, ще се връщат в специална сметка в рубли и така ще стигат до „Газпром“. Едва тогава доставчикът ще изпълни договорите до купувачите и ще прехвърля газ. От Русия посочват, че текущата цена и параметрите по договорите ще се запазят, но брокерските услуги в схемата вероятно ще се плащат от страните от ЕС. 

Министърът на енергетиката Александър Николов потвърди, че България вече е получила официално искане да плаща газа в рубли. Българският договор с „Газпром“ изтича в края на декември. До тогава според управляващите доставките не би трябвало да спират. Ако все пак подаването спре, ще се преговаря със съседите за доставка и на втечнен природен газ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама