Руският газ само в рубли от 1 април

18:00, 31 мар 22 / Свят 25 2012 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес руският президент Владимир Путин е подписал указ, с който определя правилата на търговията с руски природен газ с така наречените неприятелски държави.

„Предлагаме на контрагентите от такива страни ясна и прозрачна схема. За да купят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащания за газ, доставен започвайки от утре, 1 април текуща година. Ако такива плащания няма да се извършват, ще смятаме това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачи с всички произтичащи от това последици“, заяви Путин, цитиран от руското посолство у нас.

ЕС отказа да плаща за руския газ в рубли

„Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност – тоест действащите договори ще бъдат спрени. Отново да подчертая, в ситуацията, когато финансовата система на западните държави се използва като оръжие, когато компании от тези държави отказват да изпълняват договори с руски банки, предприятия и физически лица, когато активите в долари и евро са замразени, няма смисъл да използваме валути на тези страни“, посочи той.

Припомняме, че преди около седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да допусне руският газ да се плаща в рубли.  

Тя определи подобен вариант като неприемлив, тъй като според нея плащанията в рубли биха нарушили антируските ограничения, наложени от Европейския съюз. „Това би било опит да се заобиколят санкциите. Няма да позволим заобикаляне на ограниченията ни“, заяви Фон дер Лайен.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама