СБЛЪСЪК: Да се преименува ли мястото пред Руското посолство на пл. „Героите на Украйна“?

15:00, 02 апр 22 / Сблъсък 25 4645 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Пред сградата на Руското посолство в София да се обособи площад, който да носи името „Героите на Украйна“. Това предлага журналистът Найо Тицин.

Преди два дни той внесе предложение в Столичния общински съвет част от бул. „Драган Цанков“, на който се намира и посолството, да бъде преименувана „Героите на Украйна“. В крайна сметка се е приело да бъде учреден площад с това име там, където се пресичат булевардът и улица „Никола Мирчев“.

„Уверен съм, че мнозинството в Столичния общински съвет споделя евроатлантическите ценности и осъжда военната агресия на Русия в Украйна… Много пъти повтаряме, че София означава мъдрост. Но какво е мъдростта ако не е облечена в достойнство, морал, благородство и съпричастност“, написа журналистът и продуцент в молбата до СОС.

Това е отсечка, на която има само един адрес, и това е този на руското посолство. По този начин няма да се наруши комфортът на хората в жилищните кооперации и няма да се налага да си сменят личните карти", допълни той и призова: „Нека адресът на посолство на Руската федерация да стане „Героите на Украйна №1, София, България“, каза още Тицин пред bTV радио.

„Ще бъде точно пред руското посолство пред входа… Всяка сутрин г-жа Митрофанова да минава, за да си влиза в посолството“, коментира Тицин в предаването „Панорама“ по БНТ. „Тази инициатива в момента залива целия свят. Всяка седмица някъде улица или площад се кръщават на героите на Украйна“, каза Тицин. Според него този „акт на съпричастност ще бъде високо оценен, както от българската, така и от международната общност“.

Идеята вече има подкрепата на ГЕРБ, „Демократична България“ и  „Спаси София“ в СОС и ще бъде гласувана идната седмица. „Мисля, че общинските съветници са постигнали съгласие пространство пред посолството да получи това име”, потвърди днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Местенето на Паметника на Съветската армия отново под въпрос

На противоположното мнение обаче са общинските съветници от БСП, които категорично се противопоставят на „конюнктурното и незаконно създаване и кръщаване на площади в София“.

Социалистите са неприятно изненадани от увереността, че това предложение ще бъде одобрено в СОС. „Подобно „обещание“ за взимане на бъдещо решение от СОС грубо нарушава независимостта на основния орган на местно самоуправление и руши неговия имидж, навеждайки на мисълта, че решенията в него не се вземат при открит дебат, а някъде на „тъмно“ по неясни процедури“, посочват те.

Според тях предлаганото име на бъдещия площад не събира безспорен консенсус в обществото, което налага сериозно обществено обсъждане на темата. Предложението не е съгласувано нито с общинските съветници, нито с районния кмет.

„Надяваме се, че обявеното ново мнозинство в СОС на ГЕРБ-СДС и Демократична България ще спази закона и няма да позволи да бъде въвлечено във вземането на едно спорно решение, с ясно изразен политико-популистки характер, което със сигурност няма да бъде одобрено от по-голямата част от гражданите на София“, посочват още столичните социалисти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 19
1 Анонимен 16:49, 02 апр 22

Искам истински референдум! Гласувала съм, съветниците са там, защотомен ме има! Плаща им се от моите данъци. Длъжни са да ме представляват, а не да си заработват пари оттук-оттам!

2 Анонимен 17:01, 02 апр 22

Виждате какво предизвика това глупаво и злобно предложение. Защо въобще се допуска подобно нещо да се обсъжда? Ако пък се и приеме,ще е напълно ясно как се случват нещата в страната ни. Това ще е голям срам,да се прояви такава злоба ,никому ненужни излишни дебати и предварително утвърждаване,че да -това щяло да се приеме. Повечето хора помислиха че е първоаприлска шега. След"Панорама" обаче,стана ясно ,че е жалка истина. Предизвикаха се други дебати и преименуване на ул."Козяк". Не ни е нужно разединение,омраза и негативизъм. Не бива дори да се допускат подобни провокации,камо ли да им се дава гласност в официални телевизии и от официални органи.

3 Анонимен 17:24, 02 апр 22

Толкова ли няма други по-важни неща, които трябва да се дискутират и обсъждат, че това е най-належащото нещо, с което трябва да се занимават избраните от нас държавници?! Например , с неотложност може да се занимават с подновяване и ремонтиране на всички изоставени скривалища в страната!

4 И.Ангелов 17:47, 02 апр 22

Не съм очаквал, че толкова ниско ще падне този "журналист" и "продуцент" ! Какъв е този реваншизъм, каква е тази злоба? Нека не забравяме, че рано или късно, всичко идва на мястото си.

5 Що за глуписти. Стига вече 17:52, 02 апр 22

И някой да обясни тоя бандеровски лозунг на Украйна, също защо в Донбас има Алея на ангелите

6 Тоя журналист е за лудницата 17:59, 02 апр 22

То бива натегачество, но чак пък културната ни памет да предава, е Позот

7 Позор 18:01, 02 апр 22

Заради натегапество шепа кресльовци опозоряват културната ни памет

8 Реалист 19:18, 02 апр 22

Хайде да се поспрем малко и да се поуспокоим, да вземем и ние да се прекръстим на Украино Болгарска дрЪжава примерно. Малко почваме да преиграваме.

9 Анонимен 22:25, 02 апр 22

Аз предлагам Южният парка да се преименува на "ГЕРОИТЕ НА ВИЕТНАМ" Така ще се почувстват в много конфортна близост до познатата им гориста местност. Улица Козак, да се прекръсти на " Афканистански кози" или " Афканистански хрътки ". Красиво ми звучи.
Найо, да се ебеш в задникот искаш ли!

10 John Dutton 05:00, 03 апр 22

Аз съм ЗА да се преименува. Стига толкова руско клякане за последните 60 години!

11 Зорница Атанасова 09:52, 03 апр 22

Имаме достатъчно Български герои, които заслужават тази чест и следа! Тях трябва първо да почетен! С промяна на името на точно този участък какво се цели да заявим и демонстрираме? Идеята е плоска и лишена от обосновка.

12 Елена Иванова 11:26, 03 апр 22

Твърдо против, стига с безумни идеи и подмазвачество.

13 А ул Козяк да стане Хирошима 11:32, 03 апр 22


Само във Виетнам САЩ убиха 7 милиона,, за Хирошима да не говорим

14 Анонимен 11:32, 03 апр 22

Долна царска подлога!

15 Анонимен 19:34, 03 апр 22

Не ,стига с тея Украинци,като не им харесва връщайте ги обратно,не ни трябват тези боклуци

16 Анонимен 21:47, 04 апр 22

Украинците да си ходят в Украйна и да си оправят държавата. Харизвам им,всички помияри(политици-родоотстъпници),които УЖ представляват и работят за България и нейния народ. Поне на тях да помогнат,че на нас само ни вредят. Ще си помогнем взаимно.

17 Абуеля 13:51, 06 апр 22

Уляха се вече украинците. Елате по морето да видите как пищят от тях.

18 Анонимен 19:15, 06 апр 22

Веднага дасе преименува.Веднага.

19 Иван 19:16, 06 апр 22

Дасе преименува.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама