Колко яйца седмично са позволени

16:10, 26 мар 22 / Любопитно 25 1496 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кокошите яйца са съществена част от хранителния режим на много хора. Много диетолози и специалисти по хранене спорят за нормата на консумация на този продукт и безопасното му съхранение.

Кокошите яйца са богати на протеини, както и на калций, фосфор, лецитин и калциферол, казва руският диетолог Разаренова. Според нея консумацията на пет-шест яйца през седмицата ще доведат до максимум полза за тялото ни, но не бива да ядем повече от две яйца дневно.

Не консумирайте тези храни и напитки на гладно

Един здрав възрастен човек може да консумира до две-три яйца на ден. Яйчният белтък може да е в по-големи количества. Теоретично един здрав човек може да консумира повече яйца на ден, но аз съм привърженик на разнообразието в чинията. Затова до пет-шест яйца седмично ще бъдат добро допълнение към други основни животински протеини: месо, риба, птиче месо, морски дарове и субпродукти“, обяснява Разаренова.

Пациентите с определени заболявания трябва да ограничат количеството на яйцата в диетата си, съветва специалистът, цитирана от БГНЕС. „Хората с хронични и остри заболявания на стомашно-чревния тракт, както и тези с висок риск от сърдечносъдови заболявания и наднормено тегло, трябва да консумират яйца с повишено внимание и да се ограничат до едно яйце на ден“, смята лекарят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама