Председателят на агенцията за бежанците подаде оставка

12:35, 23 мар 22 / Политика 25 2236 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Петя Първанова подава оставка като председател на Държавната агенция за бежанците. Това потвърди самата тя пред БНТ. По думите ѝ тази сутрин е повикана на разговор в Министерски съвет. По време на разговора е станало ясно, че съвместната работа не може да продължи.

25 хил. бежанци вече са получили подслон по програмата „40 лв.“ 

Проведохме разговор преди министерски съвет с г-жа Калина Константинова (бел. ред. - вицепремиера по ефективното управление) и нещата са пределно ясни. Вижданията и създадената организация за хоризонтален подход не биха могли да постигнат целите, които се очакваха. Но така или иначе думата „доверие“ застана между нас и считам, че е абсолютно на място подходящ човек, на когото е гласувано доверие, да оглави агенцията и да направи нещата така, както се очакват от правителството“, обясни пред БНР Първанова. 

Аз съм облекчена, че мислим в една и съща посока и когато вие чуете, че няма доверие по отношение на вас, единственото, което може да кажете, е, че щеше да бъде безотговорно, ако бях депозирала оставката си в най-критичните моменти. Сега този разговор реши нещата между нас и решението е и от двете страни“, добави още тя. 

За едни 40 лева солидарност…

Заради незадоволителни резултати

Премиерът предложи освобождаването на Петя Първанова от поста заради незадоволителни резултати, съобщиха от правителствената пресслужба. Петя Първанова бе освободена от поста си с решение на МС днес заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи.

Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица. 

Кой застава начело?

За нов председател на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993 г., по-късно се присъединява към Български хелзински комитет  като „Заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст.    

Г-жа Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици, изтъкват от кабинета. 

С навлизането на руската армия в Украйна и увеличението на броя на бежанците, търсещи подслон у нас, Държавната агенция за бежанците се оказа в окото на бурята и отнесе редица критики за недобрата си подготовка при посрещането им. Много от постъпващите в страната ни украинци се оплакаха, че в приемните центрове повечето служители не говорят украински и руски и комуникацията протича изключително тромаво и трудно. 

„Всеки разговор с родителите ми е като за последно“

По данни на депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова в центровете за настаняване се полага по един преводач на 2000 души. Тя също така алармира, че не се оказва достатъчно добра психологична помощ за бежанците. Народният представител разказа и, че в един от лагерите е била настанена жена с един бъбрек, която не е получила медицинска помощ от 6 месеца. 

Преди седмица Първанова обяви по време на изслушване в парламента, че ще се уреди въпросът за превод на украински език за служебни цели на ДАБ. 

Коя е Петя Първанова?

Петя Първанова е ръководител на агенцията от 2016 г. досега. Тя е работила е дълги години в дирекция „Международно сътрудничество“ в МВР. През 2013 г. пък е назначена за служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Марин Райков. Била е и съветник на Меглена Кунева и Румяна Бъчварова по въпросите на вътрешните работи и миграцията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама