25 хил. бежанци вече са получили подслон по програмата „40 лв.“ 

13:34, 21 мар 22 25 1684 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над 20 са вече пунктовете в страната, където се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Освен на двата гранични пункта при Русе и Дуранкулак, важният документ може да бъде получен и на ЖП гарата в София, както и в районните или областните представителства на МВР в Несебър, Поморие Бургас, Свиленград, Благоевград. Картата с новите места се обновява и допълва непрекъснато на правителствения портал. Освен тези данни, на официалния сайт може да се следят и дневните справки за броя влизащи хора от Украйна, колко от тях остават и са настанени у нас.

На денонощие в България остават около 2000-2500 украински бежанци

Колко бежанци са останали в България?

В нашата страна са влезли над 100 000 украинци, от тях близо 50 000 са останали  в България. До момента около 1500 имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби.

Стана ясно още, че над 25 хиляди души вече са получили подслон при условията на одобрената от правителството програма за 40 лева на ден.

Колко места за настаняване има у нас? 

В Националния туристически регистър са заявени 99 места за настаняване по програмата, капацитетът им е близо 21 хиляди легла.

Всичко необходимо за медицинското обслужване на идващите в България е осигурено от Министерството на здравеопазването. Работи телефонна линия за насочване към лечебни заведения. Децата ще бъдат включени в специално изготвения имунизационен календар, съобразен с украинския, за да могат да покрият здравните изисквания за постъпване в детско заведение или училище.

Половината от пристигналите у нас украински бежанци вече са напуснали страната

Какви социални помощи получават? 

Министерството на труда и социалната политика е институцията за подпомагане на желаещите подкрепа, чрез дирекция „Социално подпомагане“. Условието е да имат документ за самоличност, след това да са привързани към конкретно място на живеене, за да получат като лица в риск еднократна помощ от 375 лева. Ако пребиваването им продължи до следващ отоплителен сезон, те ще имат и помощ за отопление. Предвидено е право на доплащане, ако при тях има настанени деца за отглеждане.

Вече има регистър на децата, пожелали статут убежище, все още няма сигнали за поискана временна закрила. До момента се знае за 2 непридружени деца и 96 деца с придружители. При влизане в България на възрастен и дете, възрастният трябва да подаде декларация, че иска да се грижи за това дете.

Ще има ли достатъчно работни места? 

Министерство на иновациите води активни преговори с българските работодатели, прогнозната перспектива за броя на работните места е 200 000. Агенцията по заетостта проучва потребностите за работа на пристигащите, специална секция на сайта на агенцията Възможности за работа на украински граждани (анкети за търсещи работа и за предлагащи работа) се актуализира непрекъснато.

Служители на областните дирекции на МВР са в постоянен контакт с пристигналите украинци, с оглед осигуряването на информация, защита и спокойствие в населените места. Транспортът за нуждаещите се от всеки първоначален приемателен пункт до място за настаняване на територията на страната се осигурява от Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“. 

За едни 40 лева солидарност…

Организацията на граничните пунктове се изгражда в две посоки – бърза регистрация на бягащите от войната при влизането им в България и, паралелно, строг граничен контрол за преценка дали някое от влизащите лица би било потенциална заплаха за националната сигурност. Разработен е рисков профил и подробен протокол за осъществяване на дейността на „Гранична полиция“ в извънредните условия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама