Нобелът за мир отиде при журналисти от Филипините и Русия

12:13, 08 окт 21 / Любопитно 25 2071 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир за приноса си към борбата за свободата на словото, съобщи Нобеловият комитет.

Нобелът за литература отиде при писател от Танзания

Списъкът с номинираните за днешната награда никога не е бил публичен, но всяка година именно тя предизвиква най-много спекулации.

В последната седмица в медии се споменаваха различни имена, включително повтаряни като възможен избор на норвежкия парламент, където бяха посочвани според агенция „Ройтерс“ екоактивистката Грета Тунберг, беларуският опозиционен лидер Святлана Цихановска, най-известният критик на Кремъл Алексей Навални и други.

Моделирането на климата извоюва нобеловата награда

Това е последната Нобелова награда за седмицата. Досега бяха раздадени и Нобелите за медицина, физика и химия, а вчера - и за литература.

За избора на Нобелов лауреат за мир Норвежкият Нобелов комитет се опира на завещанието на Алфред Нобел, което съдържа три възможни критерия. Първият е съкращаването на постоянните армии, вторият - принос в мирни конгреси, третият - братство между народите. Днес това се тълкува като „намаляване на въоръжаването, международно сътрудничество и организации, подпомагащи мира и принос към мира чрез борба за човешките права“. За присъждане може да се използва един от тези критерии, а може да е и комбинация от всички, пише „Дневник“.

Учени, открили рецептори за температура и допир, с Нобелова награда по медицина

Коя е Мария Реса?

Мария Реса е филипинска журналистка. Родена е на 2 октомври 1963 година в Манила, но от 1973 година живее в Съединените щати, където майка ѝ емигрира след ранната смърт на баща ѝ. През 1986 година завършва английска филология в Принстънския университет, след което се връща във Филипините, започва работа като журналист и скоро оглавява местното бюро на американската телевизия CNN. През 1995 – 2005 година ръководи бюрото на CNN в Джакарта, а през 2005 – 2010 година – новинарския отдел на филипинската медийна група ABSCBN.

През 2012 година основава новинарския уебсайт „Раплър“, който се превръща във водеща интернет медия в страната. След поредица критики към правителството на президента Родриго Дутерте през 2018 година властите отнемат лиценза на „Раплър“, а малко по-късно Мария Реса е арестувана и през 2020 година е осъдена на 6 години затвор за клевета.

Кой е Дмитрий Муратов?

Дмитрий Андреевич Муратов е руски журналист, главен редактор на руския вестник „Новая газета“. Той редактира вестника между 1995 и 2017 г. Новата газета“ е наречена „единственият наистина критичен вестник с национално влияние в Русия днес“ от Комитета за защита на журналистите.

През 2007 г. печели Международна награда за свобода на пресата от Комитета за защита на журналистите . Наградата се присъжда на журналисти, които проявяват смелост в защита на свободата на печата в лицето на нападения, заплахи или лишаване от свобода.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама