Путин откри своя параолимпиада

14:46, 21 мар 22 / Спорт 25 1785 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският президент Владимир Путин откри алтернативна параолимпиада за Русия и Беларус. Той смята, че принципите на спорта са „ерозирали“ и той е превърнат в „политически ангажирана диктатура на антидопинговата бюрокрация“.

„Съмнително предубедено съдийство и клевета“, „враждебна гротеска“ и „откровени провокации“ бяха сред останалите директни обвинения, отправени от Путин във видеообръщение по време на церемонията по откриването на „заместващото събитие“ на Русия за зимните параолимпийски игри в Пекин `22.

Изхвърлиха художествената гимнастика на Русия и Беларус

Алтернативната параолимпиада беше открита през уикенда в сибирския град Ханти-Мансийск и в нея участват основно спортисти от Русия и Беларус. Двете страни не бяха допуснати до XIII игри на международния параолимпийски комитет (IPC) в китайската столица (4-13 март) заради провежданата от тях война в Украйна. Путин заклейми решението на IPC, като нарече изключването на двата отбора „връх на цинизма“. Също така руският държавен глава заяви, че идеите на основателя на съвременното олимпийско движение барон Пиер дьо Кубертен са „все по-силно изкривени“. И добави, че се наблюдава „загуба на авторитет и независимост на организациите, важни за развитието на световния спорт“. Коментарите му дойдоха на фона на продължаващата военна инвазия на Русия в Украйна, в резултат на която страната му е все по-изолирана от спортната сцена. 

Повечето международни федерации последваха препоръката на МОК да замразят членството на Русия и Беларус и да забранят участието на техни състезатели и официални лица в континентални и глобални спортни форуми. Самият Путин пък беше лишен от множество спортни титли - на руския лидер бяха отнети почетният Олимпийски медал от МОК, почетният черен колан по таекуондо и постът му на почетен президент на международната федерация по джудо.

ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири

„За съжаление, в последните години голям брой значими спортни състезания бяха белязани от събития, които са несъвместими със спорта, неговия дух и характер“, заяви Путин в своето видеообъщение, цитирано от държавната агенция ТАСС и „Сега“. „Многократно станахме свидетели на съмнително предубедено съдийство и клевета, враждебна гротеска и откровени провокации. Видяхме как идеите на самия Пиер дьо Кубертен са методично и все по-силно изкривени, а някога свещените принципи на спорта са ерозирали. Буквално пред очите ни равенството се превърна в перверзна толерантност, справедливостта - в двойни стандарти, а борбата за чистота в спорта - в политически ангажирана диктатура на антидопинговата бюрокрация“, изтъкна той. 

Преди войната в Украйна, Русия вече беше санкционирана със забрана за участие в големите международни спортни форуми като част от наказанието, наложено от световната антидопингова агенция (WADA) заради разкритата държавна програма за употреба на забранени вещества от руски спортисти. Знамето и химнът на Русия бяха забранени по време на олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин `22, а състезателите участваха като представители на Руския олимпийски комитет.

На паролимпийските игри в китайската столица в началото на този месец спортистите на Русия и Беларус трябваше да участват като неутрални състезатели под флага на IPC. В последния момент обаче параолимпийското движение наложи пълна забрана, след като се надигнаха гласове за бойкот от други държави.

И спортът „санкционира“ Русия

„Връх на цинизма беше отстраняването на руските и беларуските спортисти от параолимпиадата в Пекин. Пострадаха не просто невинни спортисти, а параолимпийци. Хора, които не са се пречупили, а са превъзмогнали най-тежките житейски тестове и са достойни за глобална подкрепа и възхищение. Тези, които със своя пример дават надежда на милиони и ги карат да вярват в тях самите и техните собствени сили“, добави Путин в своята реч.

Организаторите обявиха сериозен награден фонд за участниците, който обаче се топи с всеки изминал ден заради обезценяването на руската валута. За златен медал домакините ще изплатят 4 млн. рубли (към днешна дата около $38 000), за сребърен - 2,5 млн. рубли ($24 000), а за бронзов - 1,7 млн. рубли ($16 000).

Рублата вече не струва и 1 стотинка

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама