ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири

08:21, 01 мар 22 / Спорт 25 1834 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Световната футболна асоциация ФИФА и европейската - УЕФА, взеха решение да извадят Русия от всички турнири под своя егида. Решението е на висшите органи на двете организации - Съветът на ФИФА и Изпълнителният комитет на УЕФА. Решението е в резултат на инвазията на Русия в Украйна.

И спортът „санкционира“ Русия

Това означава, че руският национален отбор няма да може да участва в баражите за класиране на световното първенство в Катар наесен. „Сборная“ трябваше да играе с Полша в полуфинален плейоф на 24 март и при успех да се изправи срещу един измежду Швеция и Чехия пет дни по-късно за място на световното. Но и трите държави обявиха, че ще бойкотират мачовете с руснаците.

А руският гранд „Спартак“ (Москва) е изваден от Лига Европа и няма да играе 1/8-финал срещу германския РБ „Лайпциг“. УЕФА всъщност разпореди изваждане на всички руски клубове от евротурнирите, но на тази фаза през сезона е останал само „Спартак“.

Санкцията означава също така, че женският футболен отбор на Русия няма да участва на Евро 2022 в Англия, за което се беше класирал. Руският тим трябваше да играе срещу Нидерландия, Швеция и Швейцария в групата си.

Освен това, УЕФА, подобно на германския „Шалке 04“ по-рано днес, сложи край на партньорството си с руската компания „Газпром“.

„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

Решението на двете футболни централи идва след призива на МОК руските и беларуски спортисти и официални лица да бъдат дисквалифицирани от всички международни състезания. 

Футболната санкция срещу Русия влиза в сила незабавно „до следващо нареждане“. Футболът е изцяло обединен и е напълно солидарен с всички засегнати хора в Украйна. И двамата президенти (на ФИХА и УЕФА) се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде вектор за единство и мир между хората, се казва в съобщението, цитирано от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама