На денонощие в България остават около 2000-2500 украински бежанци

18:01, 17 мар 22 25 1520 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

90 345 украински бежанци са влезли в България, от които 42 460 са останали в страната или около 50-53%. На денонощие остават в България около 2000-2500 човека. Това каза началникът на Националния кризисен щаб към Министерския съвет Валери Рачев по време на изслушване в парламентарната комисия по туризъм, предаде БТА.

Половината от пристигналите у нас украински бежанци вече са напуснали страната

Най-интензивни са пристиганията по частните канали. Понякога тези транспортни фирми имат връзка с хотели, като ние само следим дали хотелът е регистриран по програма „40 лева“ за настаняване на бежанци, каза Рачев.

Вторият по обем канал са автобусите на Министерство на отбраната, които извозват хора, които по някакъв начин са стигнали до границата на Украйна с Молдова и Румъния.

Третият канал е през държавните железници, където превозът е безплатен към София и Варна с идеята на следващ етап хората да бъдат транспортирани и до други населени места, каза Рачев.

 
Варна продължава да е най-натовареният регион, на второ място е Бургаска област. Рачев съобщи, че има реализирани над 21 000 нощувки на украински граждани в хотелите, но допълни, че данните са динамични. В София има малко хотели, които са заявили желание да се включат в програма „40 лева“

Рачев съобщи още, че се подготвя пакет от необходими нормативни промени по темата за бежанците. Режимът на временна закрила е въведен с решение на МС от 10 март, следващите две решения на правителството са свързани с програма, чрез която временната закрила ще бъде реализирана, допълни Рачев.

Той добави, че вероятно ще се наложат и нови актове на институциите, освен промените в ресорния закон, защото има проблеми с реализирането на отделени отговорности – например по здравните грижи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама