„Да арестуваш лидера на опозицията е ядреният бутон в политиката“

16:34, 20 мар 22 / Политика 25 1613 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кабинетът нямаше късмет. Влезе в серия от кризи – здравна, като че ли поотминава, социално-икономическа и геополитическа. Това каза в интервю за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“. Според Ганев проблемът на проблемите са цените, а не войната и имаме „проблем, който е в пъти по-голям от другите, взети заедно“.

Правителството започна с добра начална подкрепа - когато сравните данните с предишни такива отпреди няколко години например - и се задържа и през януари и февруари със сравнително високо доверие. Това, което отчетохме през този месец, е отчетлив спад в обществената подкрепа към кабинета. Със сигурност факторите не са един или два, това е серия от фактори“, каза той.

Напрежение между институциите заради ареста на Борисов

Преди ареста на Борисов ГЕРБ стои статично, с резултат, близък до получения на изборите през миналата година, отбеляза Ганев. „ПП в момента е на минимална дистанция от ГЕРБ“.

Това е ядреният бутон в политиката – да арестуваш лидера на опозицията“, подчерта Димитър Ганев. „Трябва да имаш неопровержими доказателства в посока на този арест, за да го направиш с неотложност. Това, което ме притеснява, е, че тази неотложност, доколкото разбирам, е на база свидетелски показания на министър-председателя, което утежнява ситуацията още повече“.

Политически това е частична реабилитация на ГЕРБ и на Борисов, смята Ганев, който вижда „бумерангов ефект“ и война на интерпретации оттук нататък.

Манолова с критики към управляващите заради арестите

„Когато става дума за арест на лидера на опозицията, това е политически акт преди всичко, не е само задържане на физическо лице. В случая ти си длъжен да имаш такива доказателства, чрез които да убедиш публиката, че ти си прав, че има нужда от това нещо. Иначе оставаме с горчив привкус. Точно това не видяхме“, обясни той.

„Ако става дума за подхлъзване от страна на някого, не знам каква е ролята на Бойко Рашков. Ако няма отговорност, която да се поеме, това ще тежи като воденичен камък на това управление“, коментира Ганев.

По думите му партньорите в управлението са разбрали от медиите за арестите, а президентът е реагирал „доста хладно“, с разумна позиция, което е „още една стъпка в дистанцията спрямо премиера“.

Обсъжда ли коалицията оставка на Бойко Рашков?

Не виждам какво спечелиха от това. Не виждам един пункт, по който да спечелиха, освен че за пореден път казаха – ние сме добрите, прокуратурата е лоша“, обобщи казуса политологът.

Европейската прокуратура няма правомощия при злоупотреби с преки данъци, а в случая „дупката“ в хазната, свързана с хазарта, е точно от преки данъци, уточни Димитър Ганев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:19, 20 мар 22

Трябваше да се действа като в румъния

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама