Напрежение между институциите заради ареста на Борисов

16:50, 19 мар 22 / Политика 25 1660 Шрифт:
Цветилена Симеонова

За среднощния брифинг на премиера и вътрешния му министър – чиста политика“. Tака прокуратурата коментира в официалната си страница във Facebook изказванията на Кирил Петков и Бойко Рашков.

И нещо сериозно. Единствената тема в него, която има юридически характер и се нуждае от пояснение – твърденията за изпратени постановления за привличане на обвиняеми лица, пък били и те без подпис, входящ номер и прочие, защото били „копия“, посочват от прокуратурата.

„Абсолютен саботаж“: Петков и Рашков обвиниха прокуратурата за пускането на Борисов

Към публикацията има приложени и снимки на описи на четири тома с материали по досъдебното производство срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

„Къде в материалите от МВР министър Рашков вижда постановления за привличане на обвиняем“, питат от държавното обвинение.

МВР с уточняваща информация

По-късно от МВР изпратиха уточняваща информация във връзка с операцията на ГДНП на 17 март. „Във връзка с разпространените от прокуратурата описи по досъдебното производство, по което три лица бяха задържани за 24 часа в Седмо РУ-СДВР, уточняваме, че от публикацията липсва придружителното писмо, с което те са били официално изпратени от ГДНП в СГП.

В придружителното писмо е посочено, че освен материалите по досъдебното производство по чл. 161 ал. 2 от НПК, са изпратени и материали по чл. 219 ал. 1 от НПК, който гласи: Чл. 219. (1) Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление.

Това е причината проектите на постановленията по чл. 219 ал. 1 да не фигурират в описите, разпространени от прокуратурата, тъй като те са описани в придружителното писмо. За улесняване на прокуратурата, въпросните постановления ще бъдат входирани отново сутринта в понеделник, 21 март 2022 г.“, заявиха от вътрешното министерство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:07, 19 мар 22

Та в България отдавна нямаме прокуратура. Толкова неграмотни кадри, начело с един милиционер без юридическо образование. Самата Къовеши им няма доверие. Води се разследване от европейската прокуратура. Какво стана с превода от испански. Саботажът е ясен, Гешев, Пеевски и Доган са превзели институциите. Трябва да бъдат изритани, и вкарани в затвора. Те срутиха КТБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама