Руски ракети поразиха район на Лвов

11:30, 18 мар 22 25 1478 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руски ракети са поразили район в западната част на Лвов. Чути са поне три експлозии. По информация на кмета на града Андрий Садови една от тях е попаднала близо до летището до Лвов, но то не е засегнато, съобщава „Украйна 24“. 

По оценки на Пентагона руското настъпление е замръзнало „из цялата страна по множество линии“.

Според Института за изследване на войната (ISW), американски мозъчен тръст, руските сили не са постигнали значителен териториален напредък вчера, което съвпада с оценките на разузнаването на САЩ и Обединеното кралство. 

Трагедията в Мариупол се задълбочава

Военните експерти на ISW алармират също така, че „пълното разрушаване на Мариупол и засилената атака към жилищните му райони може да доведе до неговата капитулация или евентуално превземане, пише БГНЕС. 

Пристанищният град вече е символ на страданието - в него хората гладуват и мръзнат, нямат достатъчно спокойствие дори за да се погребат всички мъртви, предава ВВС. Местните власти твърдят, че града вече е разбит на 90%. Спасители продължават да вадят оцелели от отломките на унищожения драматичен театър, в чийто бункер се укриваха стотици жени и деца. 

Бомбоубежището под сринатия театър е спасило повечето хора

Вицепремиерът на страната Ирина Верешчук посочи, че близо 2 000 души са успели да напуснат обсадения град

Мариупол е важен за руснаците, защото се намира в крайбрежен коридор между два региона на Украйна, които вече са под властта на Русия.

Още атаки на здравни заведения

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) потвърди за 43 атаки срещу здравни заведения в Украйна, при които са загинали 12 души, а десетки са били ранени, включително здравни работници. Това стана ясно от думите на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред Съвета за сигурност на ООН, предаде „Ройтерс“, цитиран от „Мediapool“.

„Във всеки конфликт атаките срещу здравни заведения са нарушение на международното хуманитарно право“, подчерта Тедрос пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН, без да уточнява кой е отговорен за атаките.

Размениха украински кмет срещу руски войници

Според мозъчния тръст украинските сили са нанесли сериозни щети на руските сили около Киев и са отблъснали руските операции в Харковска област. Отбелязва се също, че противовъздушната отбрана на Украйна продължава да бъде ефективна, като само в сряда са свалени 10 руски самолета. Ситуацията на терен не се променя драматично и Украйна може да се сражава с Русия докрай, твърдят западни представители.

Опитите за евакуация от Украйна продължават и днес. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че повече от 60 000 души са били евакуирани вчера от редица градове. 

Междувременно висш американски служител съобщи, че Русия е изстреляла повече от 1 000 ракети от началото на инвазията в Украйна, която сега навлиза в четвъртата си седмица.

Защото без култура, държавата губи идентичността си…

Допълнително ограничаване на търговията с Русия

А камарата на представителите на американския Конгрес гласува с внушително мнозинство преустановяване на нормалните търговски отношения с Русия и Беларус. Те подготвят въвеждането от президента Джо Байдън на по-високи митнически тарифи върху повече стоки, което допълнително ще отслаби руската икономика, предаде „Асошиейтед прес“.

САЩ вече взеха мерки за спиране на вноса на руски петрол, природен газ, морски продукти, алкохолни напитки и диаманти. Гласуваният в Камарата на представителите документ ще направи по-скъп вноса от Русия и Беларус на някои изделия от стомана, алуминий, шперплат и други.

Очаква се Сенатът да се произнесе за окончателното одобрение на инициативата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама